Trumps triomf van korte duur: Obamacare blijft grotendeels behouden

Print
Trumps triomf van korte duur: Obamacare blijft grotendeels behouden

Foto: Photo News

Donald Trump triomfeerde nadat de Senaat beslist had om te debatteren over de terugtrekking van Obamacare. Nauwelijks enkele uren later was het terug naar af.

Eindelijk leek het Trump mee te zitten: de Senaat besliste dinsdag dan toch te gaan debatteren over de afschaffing van Obamacare. Vorige week zag het er nog naar uit dat de droom van Trump - en van de Republikeinse partij - om het gehate Obamacare te vervangen door een nieuwe ziekteverzekering definitief begraven moest worden. De beslissing van de Senaat bood opnieuw een glimpje hoop.

De president reageerde euforisch (‘Nu kunnen we vooruitgaan om het Amerikaanse volk een echt fantastische gezondheidszorg te geven’, dixit Trump), ook al was de stemming heel nipt. Er waren vijftig stemmen voor en vijftig tegen - wat betekent dat er toch nog twee afvallige Republikeinse senatoren waren. Zelfs senator John McCain, die vorige week vernam dat hij een agressieve kwaadaardige hersentumor heeft, moest helemaal uit Arizona komen om op het ja-knopje te drukken. De stem van vicepresident Mike Pence, die van rechtswege de Senaat voorzit, gaf de doorslag.

Tweede stemming

Maar de euforie was van korte duur. Na enkele uren debat bleek dat de Republikeinen heel wat minder eensgezind waren over hoe het nu verder moest. Bij een tweede stemming, over een plan om grote stukken van Obamacare af te schaffen, werd de vereiste meerderheid van 60 stemmen niét gehaald. Meer zelfs: de Republikeinen kwamen zelfs niet in de buurt van een gewone meerderheid: er waren slechts 43 stemmen voor, en 57 tegen. Dat betekent dat liefst negen Republikeinen het nieuwe plan niet zagen zitten.

De komende dagen wordt er twintig uur gedebatteerd. Er zullen tientallen amendementen ingediend worden waarover gestemd moet worden. Bedoeling is dat tegen eind deze week de Republikeinen eensgezindheid vinden over één versie.

Maar of dat lukt? Allicht komt er alleen een ‘skinny repeal’ uit de bus, een voorstel dat slechts een drietal onderdelen van Obamacare zou afschaffen. Daarover moet dan overleg gepleegd worden met het Huis van Afgevaardigden, zodat de kwestie over de vakantieperiode heen getild kan worden en de Republikeinen nog wat extra tijd krijgen om een gezondheidszorg in mekaar te knutselen waarover ze het allemaal eens zijn.