Bewoners Muizenberg geëvacueerd door verhoogd CO-gehalte

Print
Riemst -

13 bewoners van nabij de Muizenberg in Kanne zijn woensdagnamiddag geëvacueerd naar het in de buurt gelegen hotel Limburgia, of bij familie. Eén ouder iemand, die hulpbehoevend is, werd naar een woonzorgcentrum overgebracht. De hardnekkige brand die er sinds donderdag woedt heeft voor een te hoog koolstofmonoxide-gehalte gezorgd.

Volgens geoloog Roland Bekekom lijkt de brand in het gangenstelsel van de mergelgrotten in Kanne echter tot z’n einde te komen. “De werkomstandigheden zijn prima en de chauffeur van de steekwagen kan gemakkelijk hooi en stro uit de gangen halen.” Toch is het gevaar niet volledig geweken. “Het probleem is dat door de hitte de mergel is beginnen werken en langs de natuurlijke vlakken in de pilaren naar beneden kan komen. We moeten dus nog opletten met loshangende blokken.”

Video: Tom Palmaers

Sommige bewoners weigerden een evacuatie, ondanks de waarschuwingen:

De Nederlandse en Belgische brandweerploegen zullen in de nacht van woensdag op donderdag verderwerken om het smeulende hooi in de Cannerberg in Kanne (Riemst) verder af te blussen. De hulpdiensten hopen tegen zaterdag de resterende hoeveelheid van in totaal achthonderd kubieke meter hooi en stro afgeblust te hebben.

Vier mergelspecialisten zijn woensdag kort na de middag het gangenstelsel ingegaan om een verkenning te doen. Met enkele leden van de brandweer, die met perslucht en onder een overkapping lopen en een grijper met een stevig dak zijn ze dan beetje bij beetje naar binnen getrokken om het smeulende hooi en stro een eerste keer met water te blussen. Vervolgens brengt de grijper het hooi naar buiten, waar het een tweede keer wordt geblust. Vervolgens transporteert een tractor het naar een hogerop gelegen terrein waar het definitief afgeblust wordt.

Woensdag rond 17.00 uur was een zesde uit een gang gehaald en afgeblust. “De nieuwe blusmethode is hoopvol”, klonk het bij burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst, die ter plaatse overleg pleegde met zijn collega uit het Nederlands-Limburgse Maastricht.

De Belgische en Nederlandse autoriteiten loven de goede samenwerking tussen de verschillende brandweer- en hulpdiensten, die mooie resultaten oplevert. Bij de bluswerken komende nacht zullen verschillende brandweerploegen elkaar aflossen.

De nieuwe blusmethode veroorzaakt wel meer rookoverlast, want de voorbije dagen waren de uitgangen aan de Muizenberg met dekzeilen afgesloten, zodat de rook alleen via uitgangen boven weg kon. Dat verbeterde de situatie voor de omwonenden, maar woensdag was er weer meer hinder, zodat besloten werd om dertien personen te evacueren. De koolmonoxidewaarden waren verhoogd, zo bleek bij metingen naar de luchtkwaliteit.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio