Willy Borsus verlaat de federale regering en wordt Waals minister-president

Print
Willy Borsus verlaat de federale regering en wordt Waals minister-president

Willy Borsus (MR) Foto: BELGA

MR en CDH stellen vandaag de nieuwe leden van de Waalse regering voor. Federaal minister Willy Borsus (MR) zal Paul Magnette (PS) vervangen als minister-president.

De nieuwe Waalse regering zal zeven ministers tellen, één minder dan de vorige regering. Dat hebben Olivier Chastel en Benoît Lutgen, voorzitters van MR en cdH, gezegd op de radio bij RTBF en RTL. De liberalen van MR krijgen vier posten, de humanisten van cdH drie.

Eerder raakte al bekend dat de MR de minister-president zal leveren van de nieuwe regering. De partij krijgt daarnaast de portefeuilles Economie en Industrie, Werk en Vorming, Begroting en Financiën, Energie en Klimaat en Lokale Besturen en Grotestedenbeleid. De liberalen zullen daarnaast Huisvesting, Sportinfrastructuur en Luchthavens op zich nemen.

De drie cdH-ministers krijgen de posten van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Milieu en Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken en Ambtenarenzaken.

MR en cdH beschikken samen over 38 van de 75 zetels in het Waals parlement, de krapst mogelijke meerderheid. Op 19 juni kondigde Lutgen aan dat hij niet langer met de PS wilde voortregeren in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap.