Van cafétoog naar Paleis voor Schone Kunsten

Print

Kessenich

Kinrooi - Op vrijdag 25 augustus gaan ze in Kessenich iets fenomenaals meemaken: één van de beste blaasorkesten ter wereld, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, geeft er zeer uitzonderlijk een concert in de plaatselijke sporthal. En bij dat harmonieorkest speelt een jongeman uit eigen dorp de baspartij: de 28-jarige Toon Rutten.

Die Toon Rutten heeft een merkwaardig parcours achter de rug. Toen zijn broers naar de muziekschool trokken om er bugel te leren spelen, stuurde zijn moeder ook de kleine Toon mee. Maar die had helemaal geen zin in blazen: hij werd de lieveling van de notenleerjuf en begon op haar aandringen pianolessen te volgen. Dankzij een merkwaardige gebeurtenis werd Toon toch nog een koperblazer. Op 11-jarige leeftijd werd hij met carnaval Jeugdprins. Bij een kroegentocht werd de jongen uitgedaagd om geluid te krijgen uit een tuba van het carnavalsorkest. Toon kroop op de toog en kreeg niet alleen geluid uit het instrument maar speelde zelfs een plaatselijke carnavalshit. Zijn jongere broer had hem geleerd welke knopjes hij daarvoor moest indrukken. Het café stond op zijn kop en toen moeder Annemie dat hoorde, schreef ze haar zoon meteen in voor tubalessen.

Echt diploma

Van toen af ging het snel: Toon ging naar de jeugdfanfare en fanfare ‘De Vriendenkring’. Hij schakelde over naar de bastuba en ging ook bij de fanfare van Achel en de Noord-Limburgse Brassband spelen. Hij wilde eigenlijk ook wel naar het conservatorium om professionele muzikant te worden, maar dat zagen zijn ouders – beiden voorzien van een stevige Kessenichse portie realisme en nuchterheid – niet meteen zitten: ‘Haal eerst maar een echt diploma en dan krijg je van ons nog de kans om muziek te gaan studeren!’ Vier jaar ‘taal-en letterkunde’ en een ‘echt’ diploma later trok Toon alsnog naar het Lemmensinstituut in Leuven. Met een ‘bachelor in de muziek’ waagde hij in 2014 zijn kans bij de Gidsen.

Sit-ups en pompen

Die Gidsen rekruteren niet zomaar de eerste de beste muzikant aan. De leden zijn in de eerste plaats militairen en moeten dus fysiek en mentaal helemaal in orde zijn. En dus moest Toon heel strenge fysieke proeven (o.a. 50x per minuut pompen, 50 sit-ups per minuut, …) een IQ-test, een psychologische test, een medische test en een meertalig interview met de legerleiding doorstaan. Hij bleek de beste van 5 kandidaten en werd aangenomen.

Play-back

Hoewel hij nog maar 3 jaar lid is kan Toon urenlang allerlei leuke anekdotes vertellen over de gang van zaken binnen het militaire beroepsorkest. Hij had trouwens een flinke aanpassingsperiode nodig. Collega-muzikanten waarschuwden al op de eerste repetitie: ‘Als je niet echt 100% zeker bent dat je goed bezig bent, play-back dan liever.’ Ondertussen is Toon zeker genoeg om alle noten mee te spelen, zowel op de dagelijkse repetities in de kazerne in Leuven, als op de vele militaire plechtigheden en concerten overal te lande. Het orkest draagt ook de naam ‘Particuliere Muziekkapel van de Koning’ en dus moeten Toon en zijn collega’s steeds paraat staan als het vorstenpaar een of andere belangrijke activiteit op het programma heeft.

Visitekaartje

Op 25 augustus komen de Gidsen dus naar Kessenich en dat is echt wel uniek. Enkel de sporthal is groot genoeg om het 80-koppige orkest te ontvangen en dus wordt die hal – die overigens de reputatie heeft over een fenomenale akoestiek te beschikken - omgebouwd tot een echte concertzaal. Met hun programma laten de Gidsen een gevarieerd visitekaartje achter: klassieke ouvertures en moderne concertwerken wisselen elkaar af. Op www.devriendenkring.be leest u hoe u dit concert kan meebeleven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio