Een beetje lipstick was alles wat deze vader nodig had om een online oplichter bij de neus te nemen

Print
Een beetje lipstick was alles wat deze vader nodig had om een online oplichter bij de neus te nemen

Foto: Facebook

De 39-jarige David vroeg zijn dochter om hem licht op te maken zodat hij een vals profiel kon aanmaken op Facebook. Daar zou hij zich voordoen als vrouw om internetoplichters aan te trekken, die hij dan mooi aan het lijntje zou houden. De gesprekken tussen ‘Julian Le Flange’, zoals zijn vals profiel heet, en de laatste oplichter zijn goud waard.

Nadat een vriendin van de familie honderden euro’s verloren was omdat ze zich had laten vangen door een internetoplichter, besloot de Britse David Walker actie te ondernemen. Hij vroeg zijn dochter hem op te maken als een vrouw en begon te reageren op allerlei artikels van populaire nieuwssites, het duurde niet lang of hij had een oplichter beet.

Hij werd benaderd door een ‘religieuze priester’ uit Nigeria die David (of Julian liever) al snel zijn liefde verklaarde en geld vroeg voor een vlucht van Nigeria naar Groot-Brittannië. David besloot de man flink in de maling te nemen, tot hij op een zeker moment van Facebook gebannen werd “voor pesterijen”. Blijkbaar zijn online oplichters ook nog eens lichtgeraakt.

“Jammer genoeg worden veel mensen getroffen door die oplichters. Mijn vriendin was erg beschaamd over wat er met haar was gebeurd en het had een negatief effect op haar. Ze vindt het fantastisch wat ik doe en steunt het.”

“Ik heb mijn dochter ingeschakeld om me op te maken. Ik kan niet zeggen dat ik dat leuk vond, maar zij vond het duidelijk vermakelijk om haar vader er gek te doen uitzien. Het deed wat het moest doen want mensen denken dat het een vrouw is.”

David rapporteert elke oplichter die op zijn pad komt om ze te verwijderen van Facebook, maar werd zelf ook al vijf keer geblokkeerd. “Ik denk dat dat komt omdat ik privéconversaties post zonder toestemming van de andere partij”, vertelt hij.

“Op een zeker moment deelde ik foto’s van hoe ik een oplichter zo lang aan het lijntje gehouden had dat de man massa’s andere berichtjes kreeg die hem heel hard aanpakten. Hij vroeg me om iedereen te verzoeken te stoppen met hem berichtjes te sturen.”

“Hij kwam op het punt dat hij heel erg boos was en dat hij inderdaad alles deed van zeuren tot woede-uitbarstingen krijgen tot smeken. Hij smeekte me om mensen te overtuigen te stoppen met hem lastig te vallen, het was hilarisch”, aldus de strijdvaardige vader van twee.

“Het is leuk om hem een koekje van eigen deeg te kunnen geven.”

“Mijn dochters vinden het hilarisch, hoewel ik hen niet alle conversaties toon omdat die vaak volwassen materiaal bevatten. Mijn vrouw verdraagt het gewoon, ze tolereert mijn bezigheden. Al mijn vrienden vinden het wel fantastisch, ze praten er constant over.