Doodrijder Merel na vijf maanden vrij door oogziekte

Print
Doodrijder Merel na vijf maanden vrij door oogziekte

Merel De Prins. Rechts: Muhammed Aytekin. Foto: rr

Hij werd tot vijf jaar cel veroordeeld voor het doodrijden van Merel De Prins (12) uit Eppegem, maar al na vijf maanden mocht Muhammed Aytekin (22) de gevangenis verlaten. De doodrijder van Merel heeft een zware oogaandoening en riskeert blind te worden.

Voor de ouders van Merel De Prins kwam het nieuws als een complete verrassing. Zij vernamen eind mei al dat Muhammed Aytekin vrijgelaten zou worden, amper vijf maanden nadat de doodrijder van hun dochter vijf jaar effectieve gevangenisstraf en een levenslang rijverbod opgelegd kreeg. “Het is gelukt, Mereltje. Hij heeft zijn straf”, reageerden de ouders van Merel toen opgelucht. Die opluchting is van korte duur.

Geen enkelband

De strafuitvoeringsrechtbank besliste dat Aytekin de gevangenis om medische redenen mocht verlaten. “Mijn cliënt heeft een zodanig zware oogaandoening dat hij riskeert blind te worden”, zegt zijn raadsman Yannick De Vlaemynck. “Er zijn onderzoeken en operaties nodig geweest om na te gaan of zijn zicht te redden valt. Artsen zeggen nu dat de situatie erger wordt.”

Aytekin zou aan het revalideren zijn van de operaties. Een enkelband moet hij niet dragen. “Hij moet zich ter beschikking houden van het gerecht, moet een vaste verblijfplaats hebben, mag niet naar het buitenland en heeft een alcoholverbod gekregen”, zegt zijn advocaat.

De vrijlating is opmerkelijk. Aytekin reed Merel op 28 oktober 2015 dood toen hij met veel te hoge snelheid door de bebouwde kom raasde. Hij vluchtte, reed zonder rijbewijs en met een onderverzekerde auto. Op het proces bleek dat hij al achttien veroordelingen opliep voor verkeersinbreuken. Vader Kris De Prins heeft vragen, onder meer hoe het komt dat een Franstalige strafuitvoeringsrechtbank de beslissing nam, terwijl ­Aytekin door een Nederlandstalige rechtbank werd veroordeeld.