© BELGA

Tourwinnaar Chris Froome wint na-Tourcriterium van Roeselare

De 32-jarige Chris Froome (Team Sky) heeft dinsdag het na-Tourcriterium van Roeselare gewonnen. De Brit haalde het in een sprint met drie van Belgisch kampioen Oliver Naesen en Jelle Wallays.

Het was Yves Lampaert die de inleidende tijdrit over 2 kilometer op zijn naam schreef. De Belgische kampioen tijdrijden bolde binnen na 2:50.56. Julien Vermote deed twee seconden langer over het traject. Oliver Naesen had 2:55 nodig en werd derde.

En daarna trok het echte na-Tourcriterium zich op gang in en rond de Sint-Amandsstraat van Roeselare. De eigenlijke finale werd ingezet door de broertjes Wallays. Jelle en Jens Wallays sprongen op 13 ronden van het einde weg uit het peloton waarin het nooit stil was geweest. Jens Wallays moest zijn oudere broer echter laten rijden waarop Chris Froome en Oliver Naesen op acht ronden van het einde in het tegenoffensief trokken.

© VDB

Dit tweetal vervoegde Jelle Wallays maar wat verderop kregen de drie het gezelschap van nog eens zeven man, met daarbij onder andere Yves Lampaert, Guillaume Van Keirsbulck en Tiesj Benoot. Met nog twee ronden voor de boeg zette Yves Lampaert alles op alles. Hij werd echter gegrepen nog voor het ingaan van de slotronde en dat was het sein voor Chris Froome, Oliver Naesen en Jelle Wallays om te gaan aanvallen. Froome nam in de slotkilometer een minieme voorsprong en zou die niet meer afstaan.

“Wou me geen twee keer in de luren laten leggen”

“Ik wou me dit keer niet in de luren laten leggen, zoals maandag in Aalst door Oliver Naesen”, opende Froome na afloop. “Daarom nam ik in de slotkilometer wat afstand zodat het niet tot een echte sprint kwam. En dat loonde. In tegenstelling tot mijn eerste criterium na de Tour kon ik nu dus wel winnen. Morgen rijd ik nog eens in Nederland en dan stopt mijn criteriumdans.”

“Ik heb het twee dagen super naar mijn zin gehad in België”, vervolgde de viervoudig Tourwinnaar. “Hier leeft het wielrennen echt nog en voel je de warmte van de supporters. Iedereen is hier echt door het dolle heen en dat maakt het allemaal zo speciaal om in België te rijden. Na het criterium in Nederland neem ik wat rust en dan ligt de focus op de Ronde van Spanje, mijn volgend doel.”

© VDB

© VDB