Debat Trumpcare nipt in leven gehouden

Print
Debat Trumpcare nipt in leven gehouden

Foto: AFP

Onder meer dankzij de Amerikaanse senator John McCain kan de Amerikaanse Senaat verder discussiëren over de hervorming van de gezondheidszorg in de VS. Onlangs werd bij McCain een hersentumor vastgesteld, en president Donald Trump was dan ook erg dankbaar dat hij uit ziekteverlof terugkwam.

In de Amerikaanse Senaat is het dinsdag een cruciale dag voor de Republikeinen om hun belofte te kunnen waarmaken korte metten te maken met ‘Obamacare’, de door de vorige president doorgedrukte ziekteverzekering. Senator John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld, kwam speciaal voor de stemming terug uit ziekteverlof. Het leverde hem lof op van president Donald Trump.

"Geweldig dat John McCain terugkwam om te stemmen. Een moedige - Amerikaanse held", tweette de president over zijn partijgenoot. Nochtans is Trump het doorgaans vaak oneens met McCain.

Allereerst moest er dinsdag een stemming plaatsvinden over de vraag of er überhaupt nog verder gedebatteerd moest worden over ‘Obamacare’. De Republikeinen moeten daarbij vijftig stemmen halen, wat lange tijd niet evident was. Zo was de stem van McCain meer dan broodnodig. Maar ook de stem van Ron Johnson, een senator uit Wisconsin, bleek enorm belangrijk.

Debat

Uiteindelijk stemden beide heren ‘ja’, wat voor een 50-50 gelijkstand zorgde. Vervolgens stemde vicepresident en voorzitter van de Senaat Mike Pence ook nog voor. Nu volgt een debat en verschillende stemmingen, in de eerste plaats over een versie uit 2015 om Obamacare af te schaffen. Die zal evenwel naar alle verwachting in de prullenmand verdwijnen.

Volgens Amerikaanse media kan de hoge vergadering zich vervolgens buigen over het huidige wetsontwerp om Obamacare (officieel ‘Affordable Care Act’) te vervangen door de ‘Better Care Reconciliation Act’ (BCRA), met toevoeging van twee amendementen. Maar om dat erdoor te krijgen, zijn 60 van de 100 stemmen nodig, en dus ook van de Democraten in de oppositie. Wellicht mislukt dat dus ook.

Strippen

Het plan is om na die twee stemmingen te stemmen over amendementen om elementen van Obamacare af te strippen. Obamacare zou zo dus niet geheel afgeschaft worden zonder iets ter vervanging.

Trump heeft grote druk uitgeoefend op zijn partijgenoten in de Senaat. Zij kunnen zich slechts twee tegenstemmen in eigen rangen veroorloven.