Steeds minder zaadcellen bij Europese mannen

Print
Steeds minder zaadcellen bij Europese mannen

Foto: © BBC 2011

Het aantal zaadcellen van mannen uit Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gaat met rasse schreden achteruit. Bij mannen in de Westerse wereld is het tussen 1973 en 2011 met 52,4 procent geslonken. Dat melden wetenschappers na de evaluatie van duizenden onderzoeken. Bij het totaal aantal zaadcellen per spermastaal bedraagt de daling zelfs 59,3 procent.

De resultaten van het onderzoek van het wetenschappelijk team rond Hagai Levine van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem werden in het vakblad Human Reproduction Update gepubliceerd. “Met het oog op het belang van zaadcellen voor de mannelijke vruchtbaarheid en de menselijke gezondheid is dit onderzoek een dringende wake-up call voor wetenschappers en gezondheidsdiensten overal ter wereld”, aldus Levine.

“De functionaliteit van zaadcellen, zoals hun beweeglijkheid maar ook morfologische veranderingen, werden in deze analyse niet opgenomen”, luidt het commentaar van Artur Mayerhofer van het biomedisch centrum vann de Ludwig Maximilian-Universiteit in München over de resultaten. “De vraag of uit de data af te leiden is dat mannen daadwerkelijk onvruchtbaarder zijn geworden, blijft open”, meent de Duitse wetenschapper, die niet bij het onderzoek was betrokken.

Het dalend aantal zaadcellen is misschien slechts het topje van de ijsberg, aldus Mayerhofer. Bedenkelijk is wel de trend, waarop het onderzoek wijst: een stijging van het aantal teelbaltumoren, cryptorchisme (niet-ingedaalde teelbal) en andere problemen zoals een samenhang met algemene morbiditeit en mortaliteit.

(belga)