Nieuwe aanpak brand in Cannerberg: “Voertuigen bestand tegen brokstukken van 500 kilo opgevoerd”

Print
Riemst -

De brand in de Cannerberg, die vorige week donderdag al opgemerkt werd, gaat nu toch op een andere manier aangepakt worden. In plaats van de balen hooi stilletjes te laten uitbranden, gaan ze door gespecialiseerde hulpverleners uit de grot gehaald worden.

Na uitgebreid onderzoek en analyse van de brandweer hebben de gemeentes Riemst en Maastricht in overleg met de betrokken hulpdiensten besloten om de brand in de Cannerberg op een nieuwe manier aan te pakken: gespecialiseerde hulpverleners gaan in beschermde voertuigen de balen hooi die aan het branden zijn uit de grot halen. “Dit is de enige oplossing om de brand zo snel mogelijk te blussen”, vertelt burgemeester Mark Vos. “We moesten eerst onderzoeken of de stabiliteit geen probleem was. Daarnaast moesten we ook rekening houden met de rookoverlast voor de omwonenden. Die moesten we zo snel mogelijk teniet doen. De speciale dekzeilen bieden een tijdelijke oplossing, maar zo kunnen we de situatie niet weken aanhouden”, gaat Vos verder tegen TVL.

“De voertuigen moeten bestand zijn tegen brokstukken van 500 kilo, want de stabiliteit mag dan wel gegarandeerd zijn, er kunnen nog steeds brokstukken van het plafond vallen. Daarom worden de hulpverleners beschermd met behulp van een speciale kooi. Eenmaal het hooi buiten is, zal het afgeblust worden. Nadien wordt het verplaatst naar een andere omgeving, waar het verder afgeblust zal worden, dit alles om de overlast voor iedereen te beperken.” Morgenvroeg start de nieuwe actie om tien uur in de ochtend. “Verwacht wordt dat de operatie toch enkele dagen zal duren. Er moet zo’n 700 kubieke meters stro afgeblust worden, dat is heel veel”, besluit Vos.

Tijdens de operatie kan de overlast door rook toenemen. Meetploegen monitoren daarom de luchtkwaliteit. Omwonenden is gevraagd om bij overlast door rook, ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. Het gebied zelf blijft afgezet omwille van de veiligheid. Ook de Muizenberg blijft afgesloten voor alle verkeer, ook voor fietsers en voetgangers. Het gangenstelsel is altijd verboden gebied.

Video: TVL

Video: TVL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio