Vluchteling sterft onder bus: “was gebrek aan voorzichtigheid”

Print
Vluchteling sterft onder bus: “was gebrek aan voorzichtigheid”

Station Brussel-Noord Foto: Belga

Brussel -

De dood van een jonge vluchteling onder de wielen van een bus aan Brussel-Noord is geen toevalligheid maar eerder een “indirect gevolg van het gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg” tegenover niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Dat zegt Bernard De Vos, Kinderrechtencommissaris van de Franse gemeenschap.

“Honderden migranten, onder wie talrijke niet-begeleide minderjarigen, slapen elke avond (in het Maximiliaanpark aan Brussel-Noord, red.) in menselijk onaanvaardbare omstandigheden”, aldus De Vos. Die situatie wordt volgens hem ook al wekenlang aangekaart door humanitaire organisaties en mensenrechtenorganisaties. “De enige interventie van de overheid is de tussenkomst van de politie. Die voert talrijke controles en invallen uit die dan uitmonden in de inbeslagname van slaapzakken en de schaarse bezittingen van de ongelukkigen”.

Volgens De Vos is de dood van de 17-jarige vluchteling op die manier “het indirecte gevolg van een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorgen tegenover kinderen. (...) Geen enkele autoriteit kan zeggen dat ze niet op de hoogte was gesteld van de aanwezigheid van niet-begeleide minderjarigen in het Maximiliaanpark”.

Om verdere drama’s te vermijden en om te voorkomen dat kinderen in de illegaliteit belanden, pleit De Vos voor de opening van een noodopvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen zodat zij “in aanvaardbare omstandigheden kunnen leven en kunnen beschikken over de nodige toegankelijke informatie waardoor ze doordachte keuzes kunnen maken over hun toekomst”.

(belga)