Limburgers getuige van bosbrand Corsica: “Mama de berg staat in vuur”

Print

De rookontwikkeling ontstond maandagochtend. Foto: Natasja Verboven

De Limburgse Natasja Verboven en haar gezin vertoeven momenteel in Biguglia in Corsica, waar ze al 11 jaar hun zomer- en wintervakanties spenderen. Hun tripje werd gisterenochtend echter opgeschrikt door grote bosbranden op slechts vier kilometer van hun camping. De blusvliegtuigen proberen momenteel het vuur nog steeds onder controle te krijgen.

Natasja en haar dochters trokken maandagochtend om half acht naar de zee voor een stevige zwempartij toen ze voor het eerst brand roken. “We dachten er niet verder bij na, tot ’s middags de lucht plotseling rood-zwart verkleurde,” vertelt de Limburgse moeder van vijf. “Er dwarrelde roet naar beneden en de rook was beter zichtbaar. Ik ben dan aan de ingang van de camping gaan kijken en zag een grote vuurzee over de Col de Vizzavona naar beneden komen. Gelukkig waren de blusvliegtuigen al aanwezig, waardoor de paniek bij de vakantiegangers ging liggen.”

Limburgers getuige van bosbrand Corsica: “Mama de berg staat in vuur”
Ook ’s nachts bleven de vlammen woekeren. Foto: Natasja Verboven

Mistral

Natasja en haar gezin hadden het gevoel dat ze veilig waren, aangezien hun camping omringd is door water. Om 19.00 uur kwam er echter een krachtige wind opzetten, die het vuur alleen maar aanwakkerde. “Mijn man en ik zaten een glaasje wijn te drinken op het terras van de chalet van mijn schoonbroer en schoonzus tot we plots onze kinderen horen roepen. Zij kwamen van de kinderanimatie in paniek aangelopen en riepen “Mama, de berg staat in vuur.”. Toen werd het voor Natasja pas duidelijk hoe ernstig de situatie was. Het gezin Verboven zag de bossen op ongeveer 4 kilometer van hun camping volledig in vuur opgaan. “Je voelt je machteloos. Het vuur is nog niet geblust en er is al ongeveer 1700 hectaren bos vernield. Dit beeld staat voorgoed op mijn netvlies gebrand.”

Limburgers getuige van bosbrand Corsica: “Mama de berg staat in vuur”
Foto: Natasja Verboven