“Daimler gaf als eerste toe dat Duitse autobouwers onderling afspraken maakten”

Print
“Daimler gaf als eerste toe dat Duitse autobouwers onderling afspraken maakten”

Foto: AFP

Daimler, producent van Mercedez-Benz, zou als eerste bekend hebben dat Duitse autobouwers onderling afspraken maakten. Daimler hoopte zo te kunnen rekenen op de mildheid van de mededingingsautoriteiten. Dat bericht de krant Süddeutsche Zeitung dinsdag, die samen met de Duitse openbare zenders NDR en SWR onderzoek voerde.

Daimler zou zich “veel eerder” aangegeven hebben bij de autoriteiten dan concurrent Volkswagen, berichten de media. De autobouwer “kan er daarom op hopen dat hij ervan afkomt zonder sancties als de Europese Commissie boetes zou opleggen vanwege ongeoorloofde samenwerking”.

Volgens informatie van het magazine Der Spiegel van vrijdag zouden de grootste Duitse autobouwers, Volkswagen, Audi, Porsche (alledrie eigendom van de Volkswagen-groep), BMW en Daimler, sinds de jaren negentig geheime vergaderingen belegd hebben om afspraken te maken over de technische aspecten van hun voertuigen. Het gaat onder meer over het systeem om vervuilende uitstoot te filteren. Daardoor werden consumenten en onderaannemers mogelijk benadeeld.

Volkswagen zou zich bij de mededingingsautoriteiten hebben aangegeven in juli 2016, schreef het magazine. Der Spiegel ging ervan uit dat Daimler hetzelfde had gedaan, maar gaf geen datum.

De Europese mededingingsautoriteit onderzoekt de verdenkingen van illegale afspraken, iets wat “jaren” kan duren, zegt een bron dichtbij de Commissie. De bron bevestigde dat Europese Commissie weet heeft van een duizendtal ontmoetingen tussen de autobouwers. Als die bevestigd worden, riskeren ze miljardenboetes te moeten betalen.

De Europese Commissie kan zware boetes opleggen aan bedrijven die onderling afspraken maken. Het record dateert van juli 2016. Toen gaf de Europese Unie een boete van 2,93 miljard dollar aan vier Europese vrachtwagenfabrikanten - waaronder Daimler.

Een bedrijf dat lid is van een kartel is vrijgesteld van boetes als het als eerste interne bewijzen overmaakt van de illegale samenwerking.

(belga)