Verhaal van scoutsleiders die kinderen vergeten na avondje drinken “klopt niet”

Print
Verhaal van scoutsleiders die kinderen vergeten na avondje drinken “klopt niet”

Foto: Facebook

Er is heel wat ophef in Wallonië ontstaan over een jeugdkamp waarvan de leiders om 11.20 uur nog sliepen na een avondje drinken. De kinderen zouden ze vergeten zijn. Later op de dag meldt de Scoutsfederatie dat het hele verhaal niet klopt.

Zo’n 25 scoutsjongeren deden tijdens een jeugdkamp in Fauvillers in de provincie Luxemburg mee aan een dropping. Ze werden door hun vier leiders ergens achtergelaten en moesten daarna tot op een afgesproken punt geraken.

Dergelijke activiteiten worden vaak georganiseerd door jeugdbewegingen, maar bij deze scoutsgroep liep het mis. De 25 jongeren waren op het afgesproken uur (9 uur) op het afgesproken punt geraakt, maar niemand van de 4 leiders stond hen daar op te wachten. Uiteindelijk belden de tieners aan bij een van de buurtbewoners en kwamen ze terecht bij Stephanie. Die probeerde de leiders te bellen, rond 9.30 uur, zonder succes. Toen ze daarna met een aantal van de tieners naar de kampplaats reed, bleken de leiders rond 11.20 uur allemaal nog te slapen, zo doet de vrouw in kwestie haar relaas op Facebook, waarna het bericht druk becommentarieerd en gedeeld werd. Op het kampterrein trof ze meerdere lege flesjes en bakken bier aan. “Het waren zeker drie lege bakken bier. De leiders waren de kinderen duidelijk vergeten”, zegt ze. “De kinderen hebben zo’n 25 kilometer moeten stappen, langs de hoofdweg.”

Verhaal van scoutsleiders die kinderen vergeten na avondje drinken “klopt niet”
Foto: Facebook

“Geschokt”

Stephanie waarschuwde ook de vader van een van de kinderen. Die reageerde op RTL-Info. “Toen Stephanie me op de hoogte bracht, heb ik meteen naar de scouts gebeld. Zij relativeerden het voorval. Maar toen ik de foto’s van het kampterrein zag, was ik toch een beetje geschokt. Ik begrijp dat de leiders ’s avonds en ’s nachts wat bier willen drinken, maar drie bakken voor vier monitoren, dat is heel veel.”

Dat de kinderen ook tijdens de wandeling aan hun lot werden overgelaten, vindt de vader onverantwoord. “Op die hoofdweg wordt 90 kilometer per uur gereden. Gelukkig is er niets gebeurd.”

“En nu het echte verhaal”

De Belgische Scoutsfederatie meldt op LaLibre.be dat hele verhaal niet klopt. “Verantwoordelijken van de federatie zijn meteen na het lezen van het verhaal naar het kamp in kwestie gegaan. Er waren 17 biertjes gedronken door een twaalftal mensen. Dat is zeker geen consumptie waarvoor de scoutsleiders aangevallen moeten worden op de sociale media.”

“Ondertussen onderzoeken we hoe een persoon zonder toelating het kamp - dat zich op privéterrein bevindt - is binnengedrongen om onvolledige en tendentieuze foto’s te nemen”, gaat de federatie verder. “Deze persoon heeft deze beelden trouwens al verwijderd op Facebook.”

“De leiders hebben inderdaad een oproep om 9.30 uur niet beantwoord, maar vijf minuten later hebben ze teruggebeld, zonder antwoord. Er stond die ochtend ook geen afspraak met de kinderen gepland, die zouden later op de dag plaatsvinden. Het was totaal niet voorzien dat de kinderen dinsdag op het kamp zouden aankomen, wat de nonchalante reactie van de leiders kan verklaren over de gang van zaken op het kamp.”

Hetze

“Ook de politie is langsgeweest op het kamp en die stelden niets onrustwekkend vast. Het is vooral jammer nu dat de leiders en een 20-tal kinderen op het kamp van slag zijn na dit voorval”, zegt de federatie die bijzonder ontevreden is over de hetze die op sociale media ontstond: “Jammer genoeg wordt er weer gefocust op zoiets en worden de duizenden uren die onze vrijwilligers besteden aan gratis dienstverlening in de schaduw geplaatst door dit soort slechte reclame.”

Verhaal van scoutsleiders die kinderen vergeten na avondje drinken “klopt niet”
Foto: Facebook