Te sexy volgens de nieuwe, controversiële regels? Immens populaire golfster mengt zich in discussie

Print
Te sexy volgens de nieuwe, controversiële regels? Immens populaire golfster mengt zich in discussie

Foto: Instagram

De nieuwe, conservatieve dresscode in de LPGA, de Amerikaanse golftour voor vrouwen, blijft ophef veroorzaken. Diepe halsuitsnijdingen, leggings en onthullende rokjes zijn voortaan verboden op de courts. Op die maatregel kwam meteen heel wat kritiek, er werd zelfs het woord "slut-shaming" in de mond genomen. Nu mengen ook de immens populaire Paige Spiranac en Major-winnares Lexi Thompson zich in de discussie.

Paige Spiranac is een professional maar geen topspeelster, ze staat op de Rolex-ranking pas op plek 1169 en heeft geen plaats in de LPGA Tour, maar toch is ze één van de meest invloedrijkste golfsters. Spiranac heeft op Instagram immers meer dan een miljoen volgers. En de 24-jarige Amerikaanse dankt die populariteit aan haar sexy en vaak weinig verhullende foto's, al dan niet op een golfcourt. Dat zij tegen de nieuwe maatregel is, is dan ook niet verwonderlijk.

"Ik respecteer en begrijp dat golf een sport is van tradities en dat bepaalde regels moeten worden gehandhaafd. Maar als ambassadrice van de golfsport en als advocaat van vrouwenrechten, vrees ik dat deze nieuwe regels het vrouwengolf zullen verstikken", schreef ze in een column voor Fortune. "In andere professionele sporten werden outfits ontworpen om te voldoen aan de verhoogde, fysieke eisen van de atleten. Polstokspringsters, bijvoorbeeld, springen vaak in sportbeha's en tennisspeelsters dragen mouwloze tops en rokjes met spannende shorts. Om optimaal te kunnen functioneren, moeten golfers echter ook tot vijf of zes uur lang slaan, draaien, strekken en buigen. En dat vaak bij extreme weersomstandigheden. Daarom werd ook de kledij in de loop der jaren aangepast en de merken maakten de kledij ook esthetisch mooier."

"Tot nu toe zijn er nog geen incidenten met LPGA-speelsters, waardoor je mag veronderstellen dat de nieuwe jurkcode simpelweg een formaliteit is en niet veel invloed op het spel heeft. Maar als de LPGA-speelsters zelf niet het probleem zijn, kunnen deze nieuwe regels er wel voor zorgen dat alleen nog speelsters met meer traditionele en conservatieve normen en waarden zullen worden aangetrokken door de sport. Om het professionalisme van golfsters te promoten, moet je juist kledij toestaan waarin de speelsters hun fitheid kunnen tonen.  Door vrouwen als "onprofessioneel" te beschouwen wanneer ze een decolleté hebben of shortjes onder hun rokjes dragen, promoot de LPGA verouderde stereotypes en insinueert ze zelfs dat vrouwen moeten buigen voor de perceptie van de mannelijke blik."

"En wat is "een diepe halsuitsnijding"? Waarschijnlijk is dit om decolleté's te bannen van de golfcourts. Maar dan zou een vrouw met meer rondingen veel vaker bestraft worden dan vrouwen met een kleinere buste. In een wereld waarin vrouwen voortdurend en ongewenst worden geseksualiseerd, zorgt deze nieuwe regel enkel voor nog een andere reden voor vrouwen om zich te schamen over hun lichaam. Ik mag dan wel niet de geschiedenis ingaan als de beste golfster ooit maar ik wil er wel alles aan doen om de golfsport voor vrouwen groter te maken." 

 

 

That face you make when you're trying to smile through the 115+ degree weather?? #buckets

Een bericht gedeeld door Paige Spiranac (@_paige.renee) op

 

When you try to be like Jordan Spieth, but life reminds you you're just an IG model???????? #IGtour

Een bericht gedeeld door Paige Spiranac (@_paige.renee) op

 

??

Een bericht gedeeld door Paige Spiranac (@_paige.renee) op

 

That look when you have no idea if it's breaking left or right...

Een bericht gedeeld door Paige Spiranac (@_paige.renee) op


Ook Major-winnares Lexi Thompson en de nummer drie op de Rolex-ranking, mengde zich ook in de discussie. Zij had niet zoveel woorden nodig om haar statement te maken en zette een opmerkelijke foto op haar Instagram. Al was die wel totaal tegenovergesteld met foto's van Spiranac.  Thompson postte een foto van zichzelf met kleren uit de jaren 1800: "Ik heb mijn nieuwe outfit klaar!"
 

 

Got my new #LPGA dress code compliant ?? outfit ready to go! ??#throwbackthursday #kidding #funny #joke

Een bericht gedeeld door Lexi Thompson (@lexi) op