MR en CDH bereiken akkoord: Wallonië heeft een nieuwe regering

Print
MR en CDH bereiken akkoord: Wallonië heeft een nieuwe regering

Foto: Photo News

MR en CDH hebben een akkoord gesloten voor de vorming van een nieuwe Waalse regering. Dat hebben MR-voorzitter Olivier Chastel en CDH-voorzitter Benoît Lutgen zopas bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan een politieke crisis in Wallonië die meer dan vijf weken heeft aangesleept.

Zowel Olivier Chastel als Benoût Lutgen lieten op Twitter weten dat er een akkoord is omtrent een nieuwe Waalse regering.

Chastel en Lutgen, de man die de stekker trok uit de coalitie met de PS, stellen het akkoord om 16 uur voor in het Waalse Parlement in Namen. Voor het eerst in 30 jaar zal de PS niet regeren in Wallonië.

De bedoeling is om een beperkt akkoord voor te stellen voor de laatste twee jaar van deze regeertermijn. Daarin moet de nieuwe regering het verschil pogen te maken met regeringen met de PS. De crisis in de regering van de Franse gemeenschap en in de Brusselse regering blijft voortduren. Daar is er nog geen uitzicht op een nieuwe meerderheid.

De huidige regering wordt pas opgedoekt zodra er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Waals minister-president Paul Magnette (PS) keert terug Charleroi, waar hij nog steeds titelvoerend burgemeester is.

Wie wordt minister-president?

Er doen al verschillende scenario’s de ronde voor de samenstelling van die nieuwe regering. Het minister-presidentschap komt toe aan de MR als grootste partij. Het is de vraag of voorzitter Olivier Chastel die taak zelf zal opnemen, of zal laten aan bijvoorbeeld Willy Borsus, vandaag minister in de federale regering. Ook de namen van huidig fractieleider Jean-Yves Jeholet en parlementslid Jean-Luc Vrucke doen de ronde als kandidaten.

Bij CDH rijst dezelfde vraag: stapt voorzitter Benoît Lutgen zelf in de regering of niet? Maar net als Chastel lijkt ook Lutgen niet veel zin te hebben om zijn voorzitterschap op te geven. Bij CDH circuleert vooral de naam van burgemeester van Namen Maxime Prévot, al heeft die al bij hoog en bij laag gezworen dat hij burgemeester blijft tot 2018. Een ander scenario zou kunnen zijn dat Lutgen toch in de regering stapt en Prévot hem opvolgt als voorzitter. Ook de naam van huidig minister van Cultuur Alda Greoli wordt vaak genoemd.