Ontmanteling cokesfabriek ArcelorMittal in Seraing start in 2018

Print
Ontmanteling cokesfabriek ArcelorMittal in Seraing start in 2018

Foto: BDW

Glain / Liège / Rocourt / Bressoux / Jupille-sur-Meuse / Wandre / Grivegnée / Angleur / Chênée -

De ontmanteling van de cokesfabriek van ArcelorMittal in Ougrée (Seraing) zal in 2018 van start gaan. Dat bevestigt het staalbedrijf dinsdag, nadat L’Echo daarover had bericht. De productie in de cokesfabriek ligt al meer dan drie jaar stil, sinds de onderhandelingen met Oxbow Mining over een overname in juni 2014 afsprongen.

In 2015 werd er nog gespeculeerd dat de Luxemburgse groep REM - die toen ook ESB (Engineering Steel Belgium) overnam - interesse had in het verwerven van de cokesfabriek van ArcelorMittal voor een heropstart. De plannen gingen uiteindelijk niet door.

De fabriek wordt vanaf volgend jaar gesloopt. De ontmanteling zou achttien maanden in beslag nemen, waarna een bodemonderzoek wordt uitgevoerd. De eigenlijke sanering van de bodem zou pas vanaf 2020 kunnen plaatsvinden. De totale operatie kost volgens de eerste schattingen zowat 60 miljoen euro.

Voor de cokesfabriek in Ougrée trof ArcelorMittal overigens een schikking met het gerecht na een veroordeling in eerste aanleg tot 4,5 miljoen euro wegens het niet respecteren van de milieunormen. Het is niet bekend om hoeveel geld het bij die schikking gaat.

(belga)