Limburgers op 500 meter van bosbranden in Côte d’Azur: “Ze zijn ons vannacht komen wakker maken”

Print

Ann en Xavier Loos uit As hebben aan de Franse Côte d’Azur, tussen het Plage d’Héraclée en het Plage de Gigaro, een vakantiehuis gehuurd, op amper een halve kilometer van de bosbranden. “Je ziet een eerste brandweerwagen voorbijrijden en dan denk je nog nergens aan. Maar dan volgt er een tweede en een derde... en dan weet je dat er iets mis is”, vertelt Ann. “Vannacht zijn de hulpdiensten ons komen wakker maken, voor het geval dat.”

“Vanop ons terras zagen we een enorme rookwolk en als je richting de zee keek, wist je voldoende. Mensen die hier een beetje verderop verbleven zijn geëvacueerd. Voor ons was dat nog geen verplichting”, zegt Ann. “Mensen kunnen terecht in een feestzaal in La Croix-Valmer, in een stadje op 3 kilometer van Héraclée.

“Een halve kilometer verder staat een berg in brand. Vanochtend ben ik naar de bakker kunnen gaan, maar de dreiging is er nog altijd. Enkele vliegtuigen en helikopters vliegen voortdurend af en aan. Voor ons is het voorlopig afwachten. Ik hoop dat we onze vakantie toch nog gewoon kunnen verderzetten”, besluit ze.

 

“Net een olieveld dat in brand stond”

“Op een bepaald moment waren we echt angstig”, getuigen Marijke en Filip. Het Vlaams koppel is momenteel op vakantie in Saint-Tropez. “Door de ‘mistral’ wakkerde het vuur razendsnel aan. Op een bepaald moment hebben we een valies gemaakt en zijn we vertrokken. Gelukkig kregen we een uurtje later te horen dat het onder controle was.”

Maandag zijn in het departement van Var verschillenden bosbranden uitgebroken. Door een strakke noordelijk wind, de zogenaamde ‘mistral’, wakkerde het vuur razendsnel aan. Marijke en Filip konden het vanuit Saint-Tropez van dichtbij meemaken. “Het was onbeschrijflijk, precies een olieveld dat in brand stond”, vertelt ze. “Het begon als een kleine brandhaard, maar door de mistral is het vuur razendsnel gegroeid in beide twee richtingen. De vlammen waren zeker 30, of zelfs 40 meter hoog.”

Marijke en haar man zijn niet geëvacueerd geweest al is het vuur “tot op 400 meter” van hun huis gekomen. “Vrienden van ons, die wat verder wonen, hebben hun huis moeten verlaten. Veel mensen uit de buurt zijn uit zichzelf vertrokken. Wij zitten relatief hoog, waardoor we het vuur goed zien komen. Ook hebben we ongelooflijke chance gehad dat de wind niet in onze richting waaide, moest die gedraaid zijn, was ons huis in vlammen opgegaan.”

Limburgers op 500 meter van bosbranden in Côte d’Azur: “Ze zijn ons vannacht komen wakker maken”
Deze ochtend was de brand onder controle. Foto: RR

Canadairs

De hele nacht zijn Marijke en Filip opgebleven om de situatie op te volgen. “Overdag zie je de Canadairs en blushelikopters overvliegen. Dan zie je die enorme bak water op het vuur vallen. Je ziet dan écht hoe het vuur krimpt en dat is geruststellend. Maar ’s avonds is dat anders, dan kunnen ze enkel vanop de grond blussen en blijf je in het ongewisse.”

Tegen de ochtend bleek het vuur onder controle. “ Ik ben deels gerustgesteld, gisterenavond en vannacht was ik er niet gerust in. Nu is er enkel nog veel rook en een klein vuurtje, maar de schade aan het natuurdomein is enorm, het is grotendeels verwoest.”

Hasseltse Toerist

Marijke en Filip zijn niet de enige Vlamingen getroffen door de bosbranden. Ook Didier Boelen uit Hasselt zag het van het heel dichtbij. Hij zat maandagavond te eten in La Croix-Valmer, toen hij het vuur zag. “De bosbrand brak uit in de heuvels van Gigaro, op nog geen 500 meter van ons restaurant”, vertelde hij maandagavond. “Mijn vrouw en ik moesten vluchten naar Ramatouelle. De brandweer zette blushelikopters en zelfs -vliegtuigen in, maar door de hevige wind kregen ze de brand niet onder controle. De vlammen waren zo’n 20 à 30 meter hoog. We kunnen niet meer naar ons hotel in La Croix-Valmer.”

Limburgers op 500 meter van bosbranden in Côte d’Azur: “Ze zijn ons vannacht komen wakker maken”

Heel zuidoost Frankrijk

Het departement van Var is niet het enige dat getroffen werd door bosbranden. Ook in Vaucluse, Alpes-Maritimes en Haute-Corse braken er verschillende brandhaarden uit. Hoewel de brandweer in de Var maandag bepaalde brandhaarden onder controle kreeg, wakkerde de felle wind de vlammen in de late namiddag aan in de heuvels van Cigaro, in La Croix-Valmer.

Limburgers op 500 meter van bosbranden in Côte d’Azur: “Ze zijn ons vannacht komen wakker maken”
Foto: AFP

Maandagavond bereikten ze de gemeente Ramatuelle, en in de nacht van maandag op dinsdag woedden er nog steeds branden in Artigues en La Croix-Valmer. De brandweer van Var raadt mensen aan de instructies van de lokale autoriteiten af te wachten.

In de Vaucluse waren maandag meer dan 600 brandweerlieden in de weer om het vuur te bestrijden in de buurt van het dorp La Bastidonne. De bewoners van Mirabeau moesten geëvacueerd worden uit hun huizen, en ook dinsdag wordt het risico op brand nog erg hoog ingeschat.

In het departement Alpes-Maritimes bleef de brandweer in de nacht van maandag op dinsdag aan het werk in de gemeente Carros. Ook in de gemeente Saint-Vallier-de-Thiey ontstond volgens de hulpdiensten een bosbrand, kleiner in omvang maar moeilijk bereikbaar.

In het departement Haute-Corse, in het noorden van het eiland Corsica, werd een oppervlakte van 1.500 hectare bedreigd door brand. Die ontstond maandagmiddag in de gemeente Olmeta-di-Tuda. De krant Corse-Matin berichtte in de nacht van maandag op dinsdag dat de huizen van Biguglia bedreigd werden door de vlammen, omdat het vuur de woongebieden bereikte.

OPROEP. Limburgers moeten vluchten voor vlammen aan Côte d’Azur