Beauty

Niet alle cosmetica is veilig: Test-Aankoop lijst schadelijke ingrediënten op

Print
Niet alle cosmetica is veilig: Test-Aankoop lijst schadelijke ingrediënten op

Foto: Shutterstock

Consumentenwaakhond Test-Aankoop heeft ingrediëntenlijsten van cosmetica en verzorgingsproducten geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de meeste veilig zijn, maar dat sommige producten een nefast effect kunnen hebben op onze gezondheid.

Het probleem zit hem in de geurstoffen en parfums die aan producten zoals schoonmaak- en afwasmiddelen en cosmetica worden toegevoegd. Die kunnen een allergische reactie veroorzaken als je ermee in contact komt. Het resultaat: uitslag of een rode, geïrriteerde huid. Niet één keer, maar telkens je met het bewuste product werkt. Ook de hormoonhuishouding kan erdoor in de war raken, sommige zijn op termijn zelfs kankerverwekkend. Test-Aankoop lijstte in totaal 26 stoffen op die je - voor alle veiligheid - beter niet ziet staan op een ingrediëntenlijst.

Geen paniek

Het is vooral op te letten met Endocriene disruptoren, chemische bestanddelen die de hormoonhuishouding verwarren. Hoewel de wetenschap nog geen duidelijke bewijzen heeft, zou langdurig gebruik van hoge concentraties ervan de spermaproductie van de man kunnen aantasten en de toename van bepaalde kankers kunnen veroorzaken.

Reden tot grote paniek is er echter niet. De voorbije jaren hebben specialisten de werking van de stoffen nauwkeurig opgevolgd en gefilterd. Als ze nog aanwezig zijn, dan is het risico op irritatie of hormonale problemen klein omdat onze huid van nature de neiging heeft om schadelijke indringers te blokkeren. Het risico is ook heel beperkt als je de producten na gebruik weer afspoelt, denk aan shampoo, zeep en scheerschuim. Enige oplettendheid is aan geraden als je middelen gebruikt die lager op de huid moeten blijven zoals zonnecrème of bodylotion.

26 potentiële boosdoeners

Bij de mogelijk schadelijke producten staat ook butylphenyl metylpropional (BMHCA). Over deze stof is er vandaag nog geen duidelijkheid, maar na een studie op dieren werd het bestanddeel als schadelijk bevonden voor de voortplanting. Om die reden krijgt BMHCA de stempel ‘onveilig’ mee van het wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS). Dat geldt voor producten die op de huid blijven en middelen die worden afgespoeld. Test-Aankoop zegt nog dat je je niet hoeft laten te misleiden door hippe slogans en termen op verpakkingen zoals ‘dermatologisch getest’ en ‘hypoallergeen’ omdat het wetenschappelijk vaak niet duidelijk is wat daarmee wordt bedoeld.

Bekijk hier de volledige lijst met de potentiële allergenen die personen met een gevoelige huid hebben of allergie beter mijden.

Niet te missen