Fifty Shades of Grey in Vlaanderen: 7 op 10 fantaseerde al over SM

Print
Fifty Shades of Grey in Vlaanderen: 7 op 10 fantaseerde al over SM

Fifty Shades of Grey Foto: Focus features

Fifty Shades of Grey, de bestseller van E.L. James, was een succes in de boekhandel én in de bioscoop, maar betekent dat ook dat we in de slaapkamer massaal aan de slag gaan met zweepjes, handboeien en blinddoeken? 70% van de Vlamingen fantaseerde er al over, de helft heeft minstens eenmaal van de praktijk geproefd. Dat blijkt uit onderzoek van de UAntwerpen en het UZA.

Onderzoekers van de UAntwerpen en het UZA gingen samen met enkele Vlaamse BDSM-clubs aan de slag over BDSM (de verzamelnaam voor bondage, discipline, dominantie, submissie, sadisme, masochisme, nvdr.). “Zowat 70% van de 1027 ondervraagden geeft aan minstens enige interesse in het BDSM-domein te hebben”, legt professor Manuel Morrens uit.

“Zij fantaseren dus op zijn minst over dergelijke activiteiten. De helft van de Vlamingen beoefende al minstens eenmaal BDSM in de praktijk. Het populairst zijn het vastbinden van de partner met handboeien of touw, het gebruik van handboeien en het gebruik van ijsblokjes.” Het gebruik van zweepjes of het spelen van machtsspelletjes komt bij ongeveer 10% van de bevolking voor in de slaapkamer.

“7 tot 12% van de ondervraagden geeft aan op regelmatige basis met BDSM bezig te zijn, 7 à 8% identificeert zichzelf als BDSM-beoefenaar. 85% van deze mensen beoefent de praktijken thuis, 15% buitenshuis. Iets meer dan 1% van de bevolking gaat ook actief naar BDSM-clubs en andere gerichte organisaties.”

Taboe doorbreken

Met het onderzoek willen de onderzoekers de vorm van seksualiteitsbeleving uit de taboesfeer halen. “Hoewel BDSM in de populaire media behoorlijk aan aandacht gewonnen heeft, is er eigenlijk zeer weinig onderzoek over hoe vaak fantasieën en praktijken effectief voorkomen. Dit onderzoek toont aan dat BDSM-beleving niet iets voor een kleine minderheid is. Dat kan hopelijk helpen het taboe en de vooroordelen wat te nuanceren”, aldus nog Morrens.