Taliban verovert voor derde keer in drie dagen hoofdstad van Afghaans district

Print
Taliban verovert voor derde keer in drie dagen hoofdstad van Afghaans district

Foto: AFP

De islamistische rebellengroep taliban is er dinsdag in het zuidoosten van Afghanistan in geslaagd Jani Khel te veroveren, de hoofdstad van het gelijknamige district in de provincie Paktia. Dat heeft de lokale overheid meegedeeld. Het is op drie dagen tijd al de derde districtshoofdstad die de islamisten onder controle weten te krijgen.

Jani Khel werd dinsdagmorgen door de taliban ingenomen na een urenlang vuurgevecht met Afghaanse veiligheidstroepen, zo zegt Sardar Khan Malangzoi, hoofd van de provincieraad van Paktia. De rebellen waren maandag enkele beveiligingsposten vanuit verschillende hoeken beginnen bestoken.

“De taliban hebben het huis van de districtsgouverneur, het hoofdkwartier van de politie en een ziekenhuis in brand gestoken”, zegt Malangozi nog.

Zowel bij de taliban als bij de veiligheidsdiensten zijn heel wat slachtoffers gevallen, aldus nog Malangozi, die evenwel geen cijfers van het aantal slachtoffers heeft.

Zondag hadden de taliban ook al de hoofdstad van de districten Taywara (noordwesten) in de provincie Badghis en Kohistan (noorden) in de provincie Faryab ingenomen. Bovendien worden sinds enkele dagen ook districtshoofdsteden in de provincies Kunduz, Baghlan, Badakhshan, Faryab, Ghor, Helmand en Kandahar onder vuur genomen.