WK ZWEMMEN. Derde titel voor Ledecky, Brit verpulvert eigen wereldrecord opnieuw

Print
WK ZWEMMEN. Derde titel voor Ledecky, Brit verpulvert eigen wereldrecord opnieuw

Katie Ledecky Foto: EPA

De Amerikaanse Lilly King is de nieuwe wereldkampioene op de 100m schoolslag. King zwom op het WK in Boedapest bovendien naar een nieuw wereldrecord in 1:04.13. De Amerikaanse Katie Ledecky is wereldkampioene op de 1500 meter vrije slag. Het is voor Ledecky haar derde titel op de 1500m, haar twaalfde gouden WK-medaille. De Brit Adam Peaty verbrak tot tweemaal toe zijn eigen wereldrecord op de 50 meter schoolslag.

“Grootste ontgoocheling uit mijn carrière”

In de vijfde en laatste reeks tikte Croenen als zesde aan in 1:56.75. Daarmee tekende hij voor de zeventiende chrono op 44 deelnemers en is hij verrassend uitgeschakeld. De Hongaar Laszlo Cseh zwom met 1:54.08 de snelste tijd. De Braziliaan Leonardo De Deus plaatste zich als zestiende en traagste voor de halve finales. Hij bleek vier honderdsten sneller dan Croenen, die nu eerste reserve is en moet hopen op een forfait.

“Ik had van de vorige dagen onthouden dat er in de reeksen al heel snel werd gezwommen en dus had ik mij ook voorgenomen om vanaf de start ‘volle bak’ te gaan”, aldus Croenen. “Ik wist dat ik in de laatste 50 meter nog een tandje moest bijsteken, maar ik voelde al heel gauw aan dat dit er niet meer in zat. Wellicht heeft dat mij dat de das omgedaan.”

“Tijdens de trainingen van de laatste maanden en ook vanochtend tijdens het inzwemmen, leek er nochtans geen vuiltje aan de lucht”, vervolgde Croenen, die de zeventiende tijd zwom en eerste reserve is. “Mentaal voelde ik mij ook zoals normaal. Maar met vier honderdsten de halve finale missen voelt echt rampzalig aan. Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière.”

Het Belgische record van Croenen bedraagt 1:55.39 en dateert van 5 augustus 2015 en het wereldkampioenschap in Kazan. Croenen werd op dat toernooi de eerste Belg sinds Frederik Deburghgraeve in 1998 die zich wist te plaatsen voor een WK-finale. Hij eindigde daarin als zevende, met de recordtijd die nog steeds op de tabellen staat. Op de Olympische Spelen van vorige zomer in Rio de Janeiro haalde Croenen eveneens de finale en werd hij achtste.

“Ik realiseer mij dat de buitenwereld mij als olympisch finalist automatisch in de finale van dit WK zag staan, maar persoonlijk denk ik niet dat ik dat met mijn huidige vorm zou hebben kunnen waarmaken”, aldus de 23-jarige Croenen. “Ik heb niet het gevoel dat ik hier in de buurt kon komen van mijn Belgisch record, en als je de uitslag van de reeksen bekijkt, zou dat wel nodig zijn geweest.” Croenens record bedraagt 1:55.39. Hij zwom dinsdag 1:56.75.

De halve finales van de 200 meter vlinderslag worden dinsdagavond omstreeks 19 uur afgewerkt, de finale staat woensdag om 18 uur op het programma. Croenen neemt in Boedapest ook deel aan de 100 meter vlinderslag. Die reeksen worden vrijdagochtend afgewerkt.

WK ZWEMMEN. Derde titel voor Ledecky, Brit verpulvert eigen wereldrecord opnieuw
Foto: EPA

Ledecky pakt derde titel op 1500 meter, haar twaalfde gouden medaille in totaal op een WK

De Amerikaanse Katie Ledecky is dinsdag in Boedapest wereldkampioene geworden op de 1500 meter vrije slag. Het is voor Ledecky haar derde titel op de 1500m, na eerdere gouden plakken in Barcelona in 2013 en in Kazan in 2015. Het is haar twaalfde gouden WK-medaille in totaal, een absoluut record.

De 20-jarige Ledecky finishte in 15:31.82, ruim voor de Spaanse Mireai Belmonte (15:50.80) en de Italiaanse Simona Quadarella (15:53.86), de verrassende derde.

Ledecky doet met haar twaalfde gouden WK-plak beter dan haar landgenote Missy Franklin. Geen enkele vrouw won ooit meer titels op een WK zwemmen.

In Boedapest won Ledecky drie gouden medailles (ook nog op 400m vrije slag en 4x100m vrije slag) op zes. Ze zwemt later dinsdag ook nog de halve finales van de 200m vrije slag.

Amerikaanse Lilly King pakt wereldtitel op 100m schoolslag in een wereldrecord

De Amerikaanse Lilly King is de nieuwe wereldkampioene op de 100m schoolslag. King zwom bovendien naar een nieuw wereldrecord in 1:04.13. Lilly King, de olympisch kampioene, verbeterde het record van de Litouwse Ruta Meilutyte (1:04.35), gezwommen in juli 2013. Haar landgenote Katie Meili (1:05.03) en de Russische Yuliya Efimova (1:05.05) vervolledigden het podium. Meilutyte, die haar record kwijtspeelde, finishte als vierde.

Het is al de vijfde keer dat een wereldrecord gebroken wordt op het WK in Boedapest. De Brit Adam Peaty verbrak het wereldrecord op de 50m schoolslag tot twee keer toe en verder zwommen ook de Canadese Kylie Masse (op de 100m rugslag) en de Zweedse Sarah Sjöström (op de 100m vrije slag) sneller dan iemand hen ooit had voorgedaan op deze afstanden.

Adam Peaty verpulvert eigen wereldrecord

De Brit Adam Peaty is als eerste zwemmer op de 50m schoolslag ooit onder de 26 seconden gedoken. Peaty verbeterde zijn eigen wereldrecord in de halve finales tot 25.95. De 22-jarige Peaty verbeterde in de reeksen met 26.10 eerder al zijn staande wereldrecord voor het WK (26.42). Dat zwom de Brit in augustus 2015 op het WK in Kazan.

De Brit, die maandag zijn wereldtitel op de 100m schoolslag al verlengde, is de tweede op dit WK die een wereldrecord zwemt. Eerder verbeterde ook de Zweedse Sarah Sjöström zondag, in de 4x100m vrije slag, het wereldrecord op de 100m vrije slag tot 51.71.

WK ZWEMMEN. Derde titel voor Ledecky, Brit verpulvert eigen wereldrecord opnieuw
Adam Peaty Foto: EPA

Chinees Sun Yang pakt tweede titel op 200m vrije slag

De Chinees Sun Yang heeft zijn tweede titel veroverd op dit WK. Yang won de finale van de 200m vrije slag, twee dagen na ook al de 400m vrije slag op zijn palmares te hebben geschreven.

Sun Yang, die al olympisch kampioen is op de 200m vrije slag, won in 1:44.39. De Amerikaan Townley Haas (1:45.04) en de Rus Aleksandr Krasnykh (1:45.23) vervolledigden het podium. Uittredend kampioen, de Brit James Guy, werd vijfde.

Het is de eerste keer dat Sun Yang de 200m vrije slag wint op een WK. Het is zijn negende gouden plak in totaal op wereldkampioenschappen. Toch blijft de Chinees een controversieel figuur in de zwemwereld. In 2014 zat hij een schorsing van drie maanden uit voor dopinggebruik.

WK ZWEMMEN. Derde titel voor Ledecky, Brit verpulvert eigen wereldrecord opnieuw
Kylie Masse Foto: AFP

Canadese Masse zwemt naar goud op de 100m rugslag in nieuw wereldrecord (58.10)

De Canadese Kylie Masse heeft het goud veroverd op de 100m rugslag. Masse zwom bovendien een nieuw wereldrecord (58.10). Kylie Masse verbeterde het acht jaar oude wereldrecord van de Britse Gemma Spofforth (58.12), in juli 2009 in Rome gezwommen.

Masse bleef in Boedapest de Amerikaanse Kathleen Baker (58.58) en de Australische Emily Smoliga (58.59) voor. De Canadese is na de Brit Adam Peaty (op de 50m schoolslag) en de Zweedse Sarah Sjöström (op de 100m vrije slag) de derde zwemmer/zwemster op dit WK die een wereldrecord zwemt.