Geen gratis trein meer voor gepensioneerden van bpost

Print
Geen gratis trein meer voor gepensioneerden van bpost

Archiefbeeld. Foto: Tom Palmaers

De gepensioneerden van bpost krijgen vanaf volgend jaar niet langer een aantal gratis treintickets en een kortingkaart van 50 procent voor andere treinritten met de NMBS. Dat heeft de directie van bpost per brief meegedeeld aan zijn gepensioneerden. In ruil heeft bpost wel een “aanzienlijke” bijdrage gestort aan het sociaal fonds voor de bpost-gepensioneerden.

De contractueel gepensioneerden van bpost kunnen nog tot eind van dit jaar van een aantal voordelen bij de NMBS profiteren. Maar vanaf begin volgend jaar schaft de directie het voordeel af. “Het actief personeel van bpost blijft de voordelen wel nog behouden”, bevestigt woordvoerster Barbara Van Speybroeck van de Belgische postdienst. “De maatregel is nodig om de tewerkstelling veilig te stellen in een structureel dalende postmarkt. Bovendien brengt de afschaffing van het voordeel een serieuze administratieve verlichting met zich mee. Tot slot wijzen we erop dat gepensioneerden van 65 jaar en ouder kunnen genieten van heel maatregelen die de overheden hebben genomen om de mobiliteit van senioren te bevorderen, zoals de seniorenbiljetten van de NMBS”, zegt Van Speybroeck nog.

De beslissing stuitte op heel wat verzet bij de vakbonden. De onderhandelingen die daar op volgden, hebben geleid tot een akkoord met de bonden. De directie heeft ter compensatie een “aanzienlijk” bedrag gestort in het sociaal fonds voor de bpost-gepensioneerden. Dat fonds (PENSOC) komt onder meer tussen in de medische kosten van de aangesloten gepensioneerden, en voorziet in nog een aantal andere voordelen. De leden van PENSOC betalen voor dat pakket een jaarlijkse bijdrage van maximaal 40 euro. Niet alle gepensioneerden van bpost worden lid van PENSOC.

Welk bedrag de directie in het fonds gestort heeft, en welke besparing de maatregel bpost oplevert, wilde de directie gisteren niet bekendmaken.