Moeder en buurman treffen man (37) levenloos aan: eerst verjaardag gevierd, daarna thuis vermoord

Print
Moeder en buurman treffen man (37) levenloos aan: eerst verjaardag gevierd, daarna thuis vermoord

Foto: Wim Hendrix, rr

Hij had nog maar net zijn 37ste verjaardag gevierd in een café in de buurt, toen hij in zijn eigen appartement in Ekeren brutaal werd vermoord. Pas anderhalve dag later werd het levenloze lichaam van Yves Van Oers aangetroffen. De speurders zouden al een mogelijke verdachte in het vizier hebben.

Het waren de buren van de 37-jarige Ekerenaar die gisterenochtend de alarmbel luidden. “Zijn dampkap stond al een hele tijd aan”, vertelt de dochter van een bewoner van het flatgebouw aan de Konijnenberg in Ekeren, tussen het Veltwijckpark en het station. De buurman ging aankloppen, maar kreeg geen gehoor. “Hij heeft Yves’ mama gebeld en ze zijn samen naar binnen gegaan. Toen zagen ze hem liggen.”

Even voor 10u gisterenochtend was dat. Het zou tot ’s avonds duren voor de hulpdiensten de straat weer verlieten. Het slachtoffer werd volgens onze informatie aangetroffen in een plas bloed. Hij was in zijn keuken de keel overgesneden met wat volgens politionele bronnen een “lang mes” was.

Bloedspatten op de trap

De moord op Yves Van Oers vond naar alle waarschijnlijkheid al zaterdagnacht plaats. Toen hoorde de onderbuurvrouw rond 4u een “bonk” in zijn appartement. Omdat de dertiger wel vaker nachtelijk bezoek had, keek ze daar niet van op. “’s Morgens lagen er wel bloedspatten op de trap en in de gang”, vertelt de dochter van de vrouw. “Van een bloedneus of zo, dachten we.” Het was pas toen gisteren de grote politiemacht neerstreek in de rustige straat, dat de buren een en ander met elkaar linkten.

De speurders van de federale gerechtelijke politie begonnen onmiddellijk de puzzelstukjes van zaterdagavond bijeen te leggen. Al snel bleek dat Yves Van Oers die nacht zijn verjaardag gevierd had. Hij was ’s nachts aan de toog van café Den Treffer in de nabijgelegen Willy Staeslei in Mariaburg gesignaleerd.

De moordbrigade van de politie voelde verschillende caféklanten aan de tand. Ook de uitbaatster werd verhoord. De rechercheurs namen bovendien de camerabeelden van het café mee voor verder onderzoek.

Moeder en buurman treffen man (37) levenloos aan: eerst verjaardag gevierd, daarna thuis vermoord
Foto: W&F

Graag geziene cafébezoeker

Het nieuws van de moord op Yves Van Oers sloeg gisteren in de buurt in als een bom. Vrienden en kennissen van het slachtoffer zakten af naar de hoek van de Konijnenberg en de Bistkapellei, waar de perimeter van de politie eindigde. Bij iedereen hetzelfde verhaal. “Yves was een normale gast. Een die graag een pintje lustte en soms ook een pintje te veel dronk. Maar nooit was hij agressief.”

Ook de buren kenden hem zo. “Hij was altijd heel vriendelijk. Met Nieuwjaar dronken we samen nog iets, en ook nu zouden we voor zijn verjaardag samen het glas heffen.”

In de cafés in Mariaburg kende zowat iedereen Yves Van Oers. “Hij zat vaak in Den Treffer en in de Tramhalte”, zegt een kennis. “We discussieerden aan de toog: hij supporterde voor Antwerp, ik voor Beerschot.” In Den Treffer wilde gisteren niemand reageren. “De politie is hier nog maar net weg en we zijn nog in rouw”, klonk het.

Van Oers, die eigenlijk kok was, werkte volgens kennissen de afgelopen jaren in verschillende cafés in het Antwerpse. Hij sprong bovendien geregeld bij in een snackbar in de haven die zijn vader uitbaatte.

Verdachte in beeld

Naar een motief voor de moord was het gisterenavond nog gissen. Buren zeggen dat Van Oers geregeld mannen meenam naar zijn appartement. “Sommige figuren waren wel wat louche en liepen ’s nachts rond met een zonnebril”, klinkt het.

“Wij hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor moord”, zegt woordvoerster Lentle Jespers van het parket Antwerpen. Het onderzoek draait nog op volle toeren, maar het ziet ernaar uit dat een doorbraak niet veraf meer is. De speurders hadden volgens onze informatie gisteren al een verdachte in het vizier. Het zou gaan om een klant van café Den Treffer, iemand uit de kennissenkring van het slachtoffer.