Eersteklassers boos op gebuisde scheidsrechters

“Gezakte refs zijn maanden geleden al gewaarschuwd”

Print
“Gezakte refs zijn maanden geleden al gewaarschuwd”

Erik Lambrechts, een van de acht semiprofs, haalde geen 7 op 10 op het theoretische examen. Foto: BELGA

De barslechte resultaten van de beste refs van ons land zijn ingeslagen als een bom. De Pro League, de verzameling van profclubs, reageert uiterst verbolgen nu bekend is dat de competitie vrijdag moet beginnen zonder vijf van de zeventien scheidsrechters. Ook in de eigen rangen van de scheidsrechters klinkt er harde kritiek.

Een derde van onze beste scheidsrechters zakte voor de fysieke of theoretische tests of deed wegens vakantie gewoonweg niet mee. Christoph Dierick en Frederik Geldhof bleken conditioneel niet in orde. Erik Lambrechts, een van de acht semiprofs, zakte voor de theoretische proef. De Limburgers Serge Gumienny en Luc Wouters kwamen niet opdagen omdat ze een week voor de competitie nog vakantie hadden. En dat allemaal na een seizoen waarin de Belgische refs zwaar onder vuur lagen en waarin het korps verder geprofessionaliseerd wordt.

“Wij namen onze verantwoordelijkheid”, fulmineert Pierre François, afgevaardigd bestuurder van de Pro League. “We hebben enorm veel gedaan. Ten eerste ervoor gezorgd dat de kritiek van de trainers en spelers binnen de perken blijft. Ten tweede hebben we de vergoedingen voor de assistenten flink verhoogd. Ten derde investeren we, om hen te helpen, zwaar in de videoref. En tot slot is er ook de introductie van het semiprofessionalisme voor acht scheidsrechters. En dan krijg je dit. Het is tijd dat de scheidsrechters beseffen dat ze niet in slaap mogen vallen. Nu zeker niet. Zij moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ze wisten al maanden dat die tests op het programma stonden. Dan mogen we toch verwachten dat ze klaar zijn. Sommigen zijn zelfs nog met vakantie. Tja... Ik hoop dat ze nu beseffen dat het ernst is.”

Verbist “uitstekend”

De gebuisde scheidsrechters krijgen op 7 september een herkansing. Maar wat semiprof Erik Lambrechts betreft, is Pierre François duidelijk: hij loopt het brutoloon van 2.050 euro per maand mis en kan tot 7 september ook fluiten naar de 1.900 euro bruto per match. “We kunnen hem voor de komende maand niet uitbetalen. Hij is nu geen scheidsrechter. Het zullen in zijn geval wel zenuwen geweest zijn, maar we willen vooruit met onze refs. Dit kan niet.”

François weerlegt dat dit ook slechte punten zijn voor scheidsrechtersbaas Johan Verbist. “Integendeel. Hij levert zeer goed werk. Verbist en zijn medewerkers zijn uiterst correct. Ze volgen de richtlijnen strikt op en vegen niets onder de mat. Vorig seizoen zei Verbist dat één op de vier sleutelmomenten verkeerd werd beoordeeld. Vroeger maakte men daar gemakshalve één op de tien van. Om niet tegen te veel schenen te schoppen. Verbist handelt correct en communiceert uitstekend. We zijn heel tevreden over zijn werk.”

Kans voor de jongeren

Werner Helsen, ook in dienst van de wereldvoetbalbond FIFA, is de trainer die ervoor moet zorgen dat de refs fysiek in orde zijn. “Ik geef de trainingen en zeg wat ze moeten doen. Dan is het hun zaak of ze mijn raad opvolgen of niet. Die twee die fysiek gezakt zijn, dat zag ik al zes maanden aankomen. Ik heb hen ook gewaarschuwd. Zij moeten dan de verantwoordelijkheid nemen.”

“Ik zie hier ook een groot positief punt: nu krijgen de jongeren die deze tests wél serieus namen hun kans. Ze krijgen nu meer matchen, wat hun ontwikkeling zal versnellen, zodat ze tegen Play-off 1 misschien al klaar zijn om de écht grote matchen te fluiten.”

Bij die jongeren ook de Limburgers Wesley Alen (26) en Bert Put (29).

Helsen neemt wel de verdediging op van Serge Gumienny en Luc Wouters, die wegens vakantie niet opdaagden bij de tests. “Wat moet je doen als je schoolgaande kinderen hebt? Zo veel mogelijkheden heb je dan niet om met vakantie te gaan. En zoals gezegd: op deze manier krijgen jonge refs kansen om zich te ontwikkelen.”

Te moeilijk? Doe zelf ons testje

Scheidsrechter Erik Lambrechts, 42 jaar en één van de acht semiprofs, zakte voor de theoretische test. Hij moest 7 op 10 halen, maar bleef steken op 6. Nochtans zijn die vragen niet zó moeilijk. We kregen er enkele doorgespeeld.

1. Als een wisselspeler van ploeg A van de invallersbank komt en wisselspeler van ploeg B op zijn gezicht slaat, is een rode kaart onvermijdelijk. Maar hoe moet je als scheidsrechter het spel hervatten?

2. Een speler vraagt aan het einde van de verlengingen van een bekerwedstrijd het veld te mogen verlaten voor een blessurebehandeling. Die behandeling duurt even en de ref fluit intussen af. Mag die speler nog deelnemen aan de strafschoppenreeks?

3. Een veldspeler meldt na affluiten van de verlengingen van een bekerwedstrijd die op een gelijkspel eindigde aan de scheidsrechter dat hij geblesseerd is en dat hij voor de strafschoppenreeks wil vervangen worden door een andere speler, die dan een strafschop kan nemen. Mag dat?

4. Een scheidsrechtersbal. De ref laat de bal vallen. Een speler van ploeg X gaat ermee aan de haal, dribbelt meerdere tegenstanders en scoort. Telt dat doelpunt?

5.De vierde man geeft aan dat er moet worden vervangen. Speler X van ploeg Y verlaat het veld, maar valt bij het verlaten van het terrein de scheidsrechter aan. Hij krijgt dan ook een rode kaart. Mag speler X nog worden vervangen?

Antwoorden: 1. Scheidsrechtersbal. 2. Ja. 3. Nee; alleen een keeper mag bij een blessure worden vervangen. 4. Ja. 5. Nee.