Wegen en Verkeer zoekt middel tegen onverwoestbare plant

Print
Wegen en Verkeer zoekt middel tegen onverwoestbare plant

Foto: © A Jagel

Het Agentschap Wegen en Verkeer is dringend op zoek naar een middel tegen de Japanse duizendknoop. Die plant rukt zo fel op dat de veiligheid op de Vlaamse wegen in het gedrang komt.

De Japanse duizendknoop is jaren geleden door een Londense plantentuin naar Europa gehaald, en zorgt nu voor verkeersoverlast. Takken en bladeren hangen over wegen en verstoppen verkeersborden, wortels kruipen over fietspaden en kunnen zelfs funderingen beschadigen. De plant kan liefst tien centimeter per dag groeien.

“En een efficiënte bestrijding bestaat nog niet”, meldt Wegen en Verkeer. Maaien werkt de verspreiding in de hand. Overal in Europa wordt momenteel volop geëxperimenteerd met een verdelgingsmiddel. In sommige landen zetten ze varkens, schapen en geiten in om de planten op te vreten. In Duitsland voeren ze dan weer grond af en behandelen ze die met stoom.

Die oplossingen zijn ofwel tijdelijk, ofwel heel duur. Momenteel rust alle hoop op testen in het Verenigd Koninkrijk met een Japanse bladvlo, die enkel Japanse duizendknoop eet.