Brandweer plaatst waterschermen aan ingang mergelgrotten

Print
Brandweer plaatst waterschermen aan ingang mergelgrotten

Foto: Tom Palmaers

Riemst -

De brandweer heeft zondag waterschermen geplaatst aan de ingang van de mergelgrotten aan de Muizenberg in Kanne bij Riemst om zo de rookhinder voor de buurtbewoners en hun huizen in de mate van het mogelijke te beperken. Sinds donderdag woedt er in het gangenstelsel een brand in een voorraad van achthonderd kubieke meter hooi. Zaterdag beslisten de hulpdiensten de hooibrand gecontroleerd te laten uitbranden, omdat de bluswerken in de afbrokkelende mergelgrotten te gevaarlijk zijn.

Het gecontroleerd uitbranden kan enige tijd duren. De brand gaat gepaard met een rookontwikkeling, die overlast veroorzaakt voor de inwoners van Kanne en het Nederlandse Maastricht. De hulpdiensten zullen de luchtkwaliteit voortdurend monitoren. Uit de analyse van de gegevens door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dat alle resultaten binnen de toegestane normen liggen. Om de rook aan de in- en uitgang van de Muizenberg neer te slaan zijn er waterschermen geplaatst.

Zondag werd een onbemand robot van de bedrijfsbrandweer van de Duitse chemiereus Bayer naar binnen gestuurd. “Op de beelden is duidelijk te zien dat de stapel hooi nog altijd smeult. Dit kan nog enige tijd duren. Hoelang valt niet te zeggen. De Belgische brandweer zal ook de luchtkwaliteit in het dorp van Kanne en aan de woningen langs de Muizenberg in de gaten blijven houden”, aldus burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio