81-jarige voorzitter wereldzwembond blijft langer aan

Print
81-jarige voorzitter wereldzwembond blijft langer aan

Pieter Timmers in actie op het WK in Hongarije Foto: EPA

De 81-jarige Uruguyaan Julio Maglione is zaterdag opnieuw verkozen tot voorzitter van de internationale zwembond FINA. De Uruguayaan gaat daarmee zijn derde termijn in. Maglione haalde bij de stemming in Boedapest, waar de wereldkampioenschappen zwemmen worden gehouden, 77 procent van de stemmen. De tegenkandidaat was de Italiaan Paolo Barelli.

Husain al-Musallam, die onder vuur ligt wegens beschuldigingen van corruptie, blijft eerste vicevoorzitter. Insiders menen dat Maglione nog halverwege zijn termijn de weg vrijmaakt voor de Koeweiti. Die mag dan volgens de statuten de FINA tot 2021 leiden.

Husain al-Musallam wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen in zijn functie als algemeen directeur van het Aziatisch Olympisch Comité (OCA). Hij heeft alle beschuldigingen tegengesproken en sprak van een lastercampagne.

Enkele weken geleden stichtten een aantal topzwemmers, waaronder Pieter Timmers, een alternatieve internationale vereniging van zwemmers op. De drijvende kracht achter het project is de Hongaarse zwemster Katinka Hosszu. Zij had veel kritiek op de FINA, nadat die beslist had om het aantal deelnames aan wereldbekermanches beperkt had tot vier. Volgens Hosszu zou die regel nefast blijken voor professionele zwemmers die moeite hebben om te leven van hun sport.