Indrukwekkende Bodnar houdt Kwiatkowski af, Froome houdt concurrenten af

Print
Indrukwekkende Bodnar houdt Kwiatkowski af, Froome houdt concurrenten af

Foto: Photo News

Bodnar heeft de 20e etappe in de Tour de France gewonnen. De man van LottoNL-Jumbo was in de tijdrit over 22,5 kilometer in Marseille de snelste. De Pool bereikte iets meer dan een seconde sneller de meet in het indrukkende Stade Velodrome dan Michal Kwiatkowski. Bij de favorieten

Het decor maakte vooraf indruk. Het voetbalstadion van Olympique Marseille was voor de gelegenheid omgetoverd in start-en aankomstplaats. In dat indrukwekkende decor was Taylor Phinney de eerste die een richttijd neerzette, al was hij zijn leidersplaats snel kwijt aan een ontketende Bodnar. De man van LottoNL-Jumbo kletste meer dan een minuut van de tijd van Phinney en maakte meteen duidelijk dat hij de te kloppen man is.

Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin kon de eerste tijdrit niet winnen en was er dan ook op gebrand in Marseille een gooi te doen naar de zege. De Duitse hardrijder liet zien dat hij over goede benen beschikte, maar de klim was er teveel aan. Op het vlakke hield hij gelijke tred met Bodnar, maar aan de finish kwam hij uiteindelijk veertien seconden tekort die hij bergop kwijtspeelde.

Ex-wereldkampioen Kiryienka kwam niet in de buurt, maar Sky-ploegmaat Kwiatkowski was wel goed onderweg. Halfweg was duidelijk dat de Pool wel eens dicht bij zijn landgenoot zou kunnen eindigen. Het was razendspannend, want ook in het laatste stuk was de knecht van Froome de gelijke van Bodnar. Maar aan de finish kwam hij amper één minuut en 15 seconden tekort. Polen op 1 en 2, maar voor de ritzege moest Sky rekenen op kopman Froome.

Ondertussen reed nationale held Warren Barguil zijn tijdrit, die werd zowel bij zijn vertrek als aankomst stevig toegejuicht door het dolle publiek. Naast twee ritten en de bollen pakte Barguil ook de Prijs voor de Strijdlust, voor een ontgoochelende Thomas De Gendt. Ook de Franse man voor het podium, Romain Bardet mocht onder luid gejoel de Velodrome uitrijden.

Maar het was duidelijk de rit te veel voor de kopman van AG2R. Zo sterk hij was in de bergen, zo zwak reed hij zijn tijdrit. Op het tussenpunt bovenop het klimmetje gaf hij al 1’17” toe op Kwiatkowski, daar nog de snelste. Chris Froome kreeg zijn concurrent dan ook in het vizier. Ondertussen was Rigoberto Uran bezig aan een meer dan degelijke tijdrit, maar vlak voor het inrijden van de Velodrom ging uit de bocht. Uran bleef gelukkig recht en kon zo zijn podiumplek vasthouden.

Dadelijk meer.