Zwemmen in Maastrichtse ENCI-groeve wordt helemaal verboden

Print

Zwemmen in de ENCI-groeve in Maastricht mag niet meer. Op 2 juni werd de populaire natuurzwemplas al tijdelijk afgesloten, nu werd beslist dat er deze zomer helemaal niet meer mag worden gezwommen. Eigenaar Natuurmonumenten gaat het gebied herinrichten.

De natuurzwemplas, inclusief strand, werd op 12 april dit jaar opengesteld voor het publiek. De plas werd zowat overrompeld en op amper twee maanden tijd brachten maar liefst 90.000 mensen een bezoekje. Eigenlijk was de plas bedoeld om er pootje in te baden, maar hij werd al snel aanzien als een strandbad waarin volop gezwommen werd.

Het grote aantal bezoekers bracht heel wat overlast met zich mee: parkeerproblemen, zwerfvuil, vandalisme en alcohol- en drugsmisbruik. De veiligheid kon door de overrompeling niet worden gegarandeerd en dus besloot Natuurmonumenten op 2 juni al om de mergelgroeve tijdelijk te sluiten.

“De groeve ontwikkelde zich ook tot een soort openluchtzwembad”, vertelde Jan Mans, voorzitter van SOME (Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied) toen. “Daarvoor zijn we onvoldoende uitgerust. Zo zijn er geen toiletten. Er is ook onvoldoende toezicht, toch voor zoveel mensen. Sommige dagen was er overlast met drugs en zo. Mensen sprongen soms van de 8 meter hoge kliffen tot in het Natuurbad. Levensgevaarlijk. Die verantwoordelijkheid kunnen en willen we niet langer nemen. Daarom hebben we rigoureus beslist de groeve te sluiten voor alle bezoek. Halve maatregelen zouden in dit geval geen enkel effect hebben.”

Zwemmen in Maastrichtse ENCI-groeve wordt helemaal verboden
Foto: Sven Dillen

Onaantrekkelijk maken

Eigenaar en natuurbeheerder Natuurmonumenten heeft nu de knoop doorgehakt. Heel de zomer blijft de groeve dicht voor het publiek en worden er maatregelen getroffen om de natuurzwemplas minder uitnodigend te maken. “Dat kan op allerlei manieren”, zegt manager Eduard Habets in dagblad De Limburger. “Door het strand kleiner of onaantrekkelijker te maken met bijvoorbeeld vuursteen, door meer toezicht, maar ook door het waterpeil te verlagen.” Bedoeling is het gebied zo te herinrichten dat alleen nog kleinschalige recreatie mogelijk is.

Najaar

Habets hoopt de groeve in het najaar weer te kunnen openstellen voor het grote publiek. Sowieso moet de mergelgroeve in november dicht. Dan gaat Enci in het zuidelijke stuk van de groeve voort met het laatste deel van de mergelwinning. Zolang dat duurt, wellicht tot in de zomer van 2018, is het alleen mogelijk om via de trap bij het uitkijkplatform het noordelijke deel van de groeve binnen te gaan.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio