Lange files op vakantiewegen: vier uur vertraging naar Spanje

Print
Lange files op vakantiewegen: vier uur vertraging naar Spanje

Foto: AFP

Wie zaterdag met de wagen op vakantie vertrekt, moet rekening houden met een rode dag (zeer druk verkeer) op de Europese wegen. Het is dit weekend ook het eerste 'wisselweekend' met terugkerende vakantiegangers. In Duitsland wordt het volgens VAB een van de drukste dagen van de zomervakantie en wie via Frankrijk naar het zuiden trekt, moest zaterdagmiddag rekening houden met drie tot bijna zes uur vertraging.

Volgens Touring is de filepiek intussen bereikt en lijkt de toestand zich te stabiliseren. "Verwacht wordt dat de situatie langzaam zal verbeteren in de loop van de namiddag. Wie nu vertrekt, zal aan de verkeersproblemen ontsnappen", aldus Touring.

Volgens VAB is het vakantieverkeer het afgelopen uur wel nog fors toegenomen. In Frankrijk veroorzaken enkele ongevallen nog extra hinder. Wie via Luxemburg en Lyon richting Spaanse grens rijdt, moet intussen rekening houden met meer dan vier uur vertraging. Wie via Rijsel, Parijs en Bordeaux naar Spanje trekt, moet al rekening houden met bijna zes uur vertraging. En aan de Mont-Blanctunnel richting Italië is het 40 minuten aanschuiven.

In Duitsland wordt het vakantieverkeer extra bemoeilijkt door wegenwerken. "Momenteel verlies je 1 uur en 20 minuten op de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg. Daar komt richting zuiden nog eens 1 uur 10 minuten bij rond München op de A9/A99 en 45 minuten bij op de A8 tussen Rosenheim en Salzburg. Op de A5 tussen Karlsruhe en Basel moet je rekening houden met 1 uur 20 minuten vertraging", aldus VAB.

In Oostenrijk is het meer dan een uur aanschuiven op de A10 Salzburg-Villach voor de Tauerntunnel richting Slovenië. Omdat er daar geen alternatieve route is, wordt aangeraden om de regio voorlopig te vermijden en het vertrek uit te stellen. Verder moet je 1 uur 20 minuten aanschuiven op de B179 Fernpassroute aan de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk.

In Zwitserland staat er op de A2 Bazel - Luzern 10 kilometer file door een ongeval en moet je een uur aanschuiven. Verder staat er aan de Gotthardtunnel 10 kilometer file en verlies je ruim een uur.

UPDATE VAB 12u45:

Frankrijk

In Frankrijk is het vakantieverkeer het afgelopen uur richting Zuiden afgenomen. Het terugkerende vakantieverkeer is aangegroeid.

Richting Zuiden

Route Luxemburg - Lyon - Spanje: in totaal 3u vertraging

A31 Luxemburg - Nancy - Beaune: geen vertraging

A6 Beaune - Lyon: +10minuten

A7 Lyon - Orange: + 2u

A9 Orange - Spaanse grens: +1u 50 minuten

Route Lille - Parijs - Bordeaux - Spaanse grens: in totaal 2u 50 vertraging

A1 Lille - Parijs: +10 minuten

A86 rond Parijs: geen vertraging

A10 Parijs - Bordeaux: + 2uur 10 minuten

A630 Bordeaux - Spaanse grens: + 30 minuten

Route Parijs - Clermont-Ferrand - Narbonne in totaal 1 uur 20minuten vertraging

A71 Parijs - Clermont-Ferrand: +35 minuten

A75 Clermont-Ferrand - Narbonne: +45 minuten

Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië verlies je 40 minuten

Richting Noorden

Route Spanje - Lyon - Nancy via A9, A7, A6: + 1u 15 minuten

A9 Spaanse grens - Orange: + 30 minuten

A7 Orange - Lyon: + 45 minuten

Route Spanje - Bordeaux - Parijs: +2 uur

A630/A63 Spaanse grens - Bordeaux: +1u 30 minuten

Bordeaux - Parijs: +30 minuten

Duitsland

In Duitsland zijn er deze zomer veel wegenwerken die voor hinder zorgen op de vakantieroutes.

Momenteel verlies je 1 uur en 20 minuten op A3 tussen Keulen en Frankfurt. Daarnaast verlies je ook meer dan 1 uur op de A3 tussen Karlsruhe en Ulm.

Op de A3 tussen Würzburg en Neurenberg verlies je 35 minuten en verder door richring Salzburg moet je in de regio rond München nog eens 40 minuten extra aanschuiven. Op de A5 tussen Karlsruhe en Bazel verlies je 55 minuten

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je momenteel nog slechts 20 minuten aanschuiven op de A10 Salzburg-Villach voor de Tauerntunnel richting Slovenië. Er wordt wel nog blokrijden toegepast.

Verder richting grens bij de Karawankentunnel (A11) moet je wel nog 30 minuten aanschuiven

In de andere richting op de A10, richting Duitsland is de file het afgelopen uur fel toegenomen en moet je 1uur aanschuiven.

Verder moet je 1u 20 minuten aanschuiven op de B179 Fernpassroute aan de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk

Zwitserland

In Zwitserland moet je aan de Gotthardtunnel in beide richtingen 1uur 30 minuten aanschuiven.