Prins Laurent brengt in toespraak hulde aan “de vrouw”

Print
Prins Laurent brengt in toespraak hulde aan “de vrouw”

Prins Laurent naast prinses Claire Foto: Photo News

Prinses Claire en prins Laurent hebben vrijdag het Te Deum bijgewoond in de Sint-Jan-de-Doper-kerk in Waver, hoofdplaats van Waals-Brabant. Het paar werd na afloop van de eredienst uitbundig begroet door de bevolking. Dan ging het naar de feestzaal in het gemeentehuis, waar de prins in een korte, geïmproviseerde toespraak zijn bewondering uitdrukte voor de vrouw in het algemeen en de manier waarop vertegenwoordigsters van het zogeheten zwakke geslacht - meer dan mannen - hun verantwoordelijkheid opnemen.

Na het traditionele Te Deum in de kerk was het prinselijke stel te gast op het gemeentehuis bij dienstdoend burgemeester Françoise Pigeolet (MR) en haar schepencollege, gouverneur Gilles Mahieu en provincieraadsleden van Waals-Brabant.

Inhakend op het actuele onderwerp van het vertrouwen (of gebrek daaraan) van de bevolking in de politieke klasse, nam de prins het woord - al was dit niet voorzien - om te stellen dat “de ontsporingen die sommige politici te verwijten vallen eerder uitzonderlijk (zijn), en dat vele anderen wel degelijk het algemeen belang dienen.

“Over het algemeen hebben vrouwen niet de neiging tot egoïsme en egocentrisme, zoals de mannen”, sprak de prins. “Daarom bewonder ik ze. Want vrouwen nemen - meer dan mannen - hun verantwoordelijkheid op. Ik hoop dan ook dat er in de toekomst meer vrouwen in verantwoordelijke functies zullen komen”, aldus de prins.

Alvorens Waver te verlaten, begroette het prinsenpaar het lokale beeldhouwwerk Maca op de traditionele manier, door over zijn naakte billen te wrijven, wat hen - volgens het lokale bijgeloof - een jaar van geluk brengt.