Trump onderzoekt of hij zichzelf gratie kan verlenen in Rusland-onderzoek

Print
Trump onderzoekt of hij zichzelf gratie kan verlenen in Rusland-onderzoek

Foto: EPA

Volgens de toonaangevende Amerikaanse krant de Washington Post, wil president Donald Trump zichzelf gratie verlenen in het Rusland-dossier. Hij vreest ook dat speciale aanklager Mueller, nog een eitje met hem wil pellen omwille van een openstaande rekening op de golfclub.

Heeft Donald Trump (Republikeinen) hulp gekregen van zijn Russische vrienden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen? Volgens de verslagen Hillary Clinton (Democraten) is het antwoord “Ja”. “We krijgen meer en meer informatie over contacten van leden van het campagneteam en vertrouwelingen van Trump met Russen, vóór, tijdens en na de verkiezingen”, aldus Clinton.

Sjieke villa

Trump onderzoekt of hij zichzelf gratie kan verlenen in Rusland-onderzoek
Robert Swa Mueller. Foto: BELGA/AFP

Robert Swa Mueller is de speciale aanklager die het allemaal moet uitzoeken. Aanvankelijk had president Trump er vertrouwen in dat Mueller niet te veel zou bovenspitten. Maar nu wordt hij toch bang. Vooral omdat Mueller zijn onderzoeksterrein plots heel breed maakt. Zo wil hij alle deals die Trump ooit sloot met de Russen gaan onderzoeken. Ook de verkoop van een sjieke villa in Palm Beach (Florida) in 2008. Een rijke oligarch betaalde er toen 96 miljoen euro voor aan Donald Trump.

Trump voelt zich ook niet lekker bij Muellers aankondiging dat hij alle belastingaangiftes van de president zou laten onderzoeken. Trump weigert tot vandaag om zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Hij zegt dat de Internal Review Service (IRS) een audit ernaar uitvoert. “Pas daarna zal ik mijn aangiftes publiek maken”, belooft Trump al lang.

Sinds Jimmy Carter is Donald Trump de eerste president die na zijn verkiezing weigert zijn belastingaangifte bekend te maken.

Ruzie in golfclub

President Trump voel zich in het nauw gedreven en gaat in de tegenaanval. Zo laat hij zijn advocaten uitzoeken of die Robert Swa Mueller wel de beste man is om onderzoeken t e doen naar hem. Die Mueller kan wel eens op wraak belust zijn. In 2011 gaf hij zijn lidmaatschap bij de golfclub van Noord-Carolina op. Er was toen een dispuut over al dan niet nog terug te betalen lidgelden. Die club is eigendom van.... Donald Trump.

Dat Trump ermee rekening houdt dat Mueller wel degelijk een Rusland-connectie aantoont, bewijst zijn recente opdrachten aan zijn advocaten. Zij moeten uitzoeken of de president gratie aan zichzelf en zijn familie -Trumps schoonzoon wordt ook genoemd in de Russia-Gate - kan verlenen.