Minister Weyts wil sterilisatie katten verplichten

Print
Minister Weyts wil sterilisatie katten verplichten

Foto: Marc Herremans

Er worden in Vlaanderen teveel katten geboren. Wie een kat in huis haalt zou die daarom moeten laten steriliseren voor het dier vijf maanden oud is. Dat zegt de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in een advies. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het advies volgen en werkt aan concrete voorstellen, waarmee hij dan naar de Vlaamse regering trekt.

De overpopulatie aan katten in Vlaanderen zorgt ervoor dat er te veel dieren op straat belanden en voor overlast zorgen. Minister Weyts vroeg daarom een advies aan de Raad voor Dierenwelzijn. Die pleit nu voor een verplichte sterilisatie. Enkel kwekers zouden nog ongesteriliseerde katten mogen houden.

Minister Weyts wil sterilisatie katten verplichten
Foto: BELGA

De Raad stelt voor dat de eigenaars zelf hun kat laten steriliseren voor die vijf maanden oud is. Nu zorgen de persoon of organisatie die de kat weggeeft vaak zelf voor de sterilisatie. Baasjes zelf verantwoordelijk maken voor de sterilisatie brengt hen al vroeg in contact met de dierenarts en moet ervoor zorgen dat ze er later ook sneller naartoe gaan als het dier ziek is, luidt de redenering.

Minister Weyts onderschrijft de conclusies van het advies. Hij wil concrete voorstellen op de tafel van de de Vlaamse regering leggen. “Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. Dat is niet alleen goed voor dierenwelzijn, maar voorkomt ook nog eens ovelast”.

In het Brussels Gewest geldt er vanaf 2018 een verplichte sterilisatie van huiskatten, zo heeft staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets in mei beslist.

GAIA positief

Dierenrechtenorganisatie GAIA is voorstander van de verplichting. “Niet gesteriliseerde katten die men niet weggeeft of verkoopt, planten zich tijdens hun dagelijkse escapades uiteraard voort en daar komen dan 2 tot 3 keer per jaar 6 kittens uit voort. Dat worden zwerfkatten, die elkaar besmetten met allerlei virussen of de nieuw geboren, ongewenste kittens eindigen massaal in de dierenasielen waar een groot deel doodziek noodgedwongen ingeslapen wordt. Katten zijn wegwerpdieren geworden omdat mensen de natuur hun gang laten gaan”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef.

“Wie zoals de dierenasielen dag in dag uit geconfronteerd wordt met de drama’s van gedumpte katten, is vragende partij en smeekt om verplichte kattensterilisatie. De kraan moet gewoon dicht aan de bron”.

GAIA overhandigde Weyts maandag ruim 37.000 handtekeningen voor de verplichte sterilisatie.