Meer Belgen ziek op reis door extreme hitte in Zuid-Europa (oproep)

Print
Meer Belgen ziek op reis door extreme hitte in Zuid-Europa (oproep)

Foto: Hollandse Hoogte

Door de aanhoudende hitte in grote delen van Spanje, Griekenland, Italië en Oost-Europa en in mindere mate Zuid-Frankrijk zijn er deze zomer opvallend meer maag- en darmproblemen bij vakantiegangers. “Dit jaar belooft een ‘topjaar’ te worden. Het aantal infectieproblemen steeg met liefst 15% tegenover de eerste twee vakantieweken van vorig jaar”, meldt Touring. “Het aantal mensen met een zonneslag stijgt van 61 naar 82.”

Wij zijn op zoek naar Limburgers die onder de hitte kreunen in het zuiden van Europa. Bent of kent u iemand die last heeft van maag- of darmproblemen of een zonneslag door de extreme warmte? Neemt u speciale voorzorgsmaatregelen? Of: schrapt u uw reis om aan de hittegolf te ontsnappen? Stuur dan een mailtje met uw gegevens (naam, woonplaats, gsm-nummer) naar hier@reageren.be.


De stijging van het aantal infectieproblemen is al enkele jaren aan de gang volgens Touring. “Ook andere zogenaamde kleine kwaaltjes zitten in de lift, omwille van het nonchalant omspringen met de hygiëne op de vakantiebestemming.”

De stijging van maag- en darmklachten is opvallend. “Gezondheidsproblemen in het begin van de vakantie in het buitenland zijn vaak te wijten aan vermoeidheid en vakantiestress, de overgang naar een warmer klimaat, door besmet voedsel, onzuiver water, vuile handen. Er is nu al bijna de hele zomer een hittegolf in het zuiden met temperaturen tot boven de 40° en dat maakt het er alleen maar slechter op: vakantiegangers eten en drinken zaken die sneller bederven omwille van de warmte.”

Een ander opvallend fenomeen is de stijging van het aantal mensen met klachten aan de luchtwegen. Dat komt volgens Touring door de aircosystemen waarbij men plots van een zeer warme omgeving in een koude omgeving terechtkomt.

Infectieziekten komen zeker niet alleen voor in tropische landen. “De manier waarop men reist en logeert spelen een grote rol. Een goede voorbereiding, voorzichtigheid, een goede hygiëne en een dosis gezond verstand doen de kans voor het oplopen van een gezondheidsprobleem aanzienlijk dalen”, aldus nog Touring.

Enkele tips:

  • Let op met wat je eet: geen rauw vlees en opletten met salades;
  • Ook ijsjes kunnen een bron van infectie zijn. Voor ijs gebruikt men best flessenwater (dat niet in de zon heeft gestaan);
  • Zelfs voor het poetsen van je tanden kan je best flessenwater gebruiken;
  • Was meer dan regelmatig de handen, zeker ook bij kinderen;
  • Breng niet teveel tijd door in te sterk afgekoelde plaatsen of zorg ervoor dat het verschil met buiten- en binnentemperatuur niet te groot is.