© AFP

Ongenaakbare Federer tennist zich geschiedenisboeken in op Wimbledon, Cilic in tranen

De Zwitser Roger Federer heeft zich op een overweldigende manier de geschiedenisboeken van Wimbledon in getennist. De nummer vijf van de wereld nam in de finale makkelijk de maat van ’s werelds nummer zes, Marin Cilic. Daardoor is hij de eerste man ooit die acht keer het prestigieuze Grand Slam-toernooi op zijn naam kan schrijven. En wat nog straffer is: hij deed het zonder ook maar één enkele set te verliezen. Dat lukt eerder enkel Björn Borg, in 1976.

wic

Op recordkoers. Dat is wel het minste wat je vooraf kon zeggen van Roger Federer. De Zwitser, die eerder dit jaar verrassend twee maanden pauze had ingelast, verraste door vanaf de eerste partij ijzersterk uit de hoek te komen op Wimbledon. De All England Club is altijd al zo’n beetje de speelplaats geweest van de voormalige nummer één van de wereld, met onder meer vijf titels op rij tussen 2003 en 2007, maar het was inmiddels al van 2012 geleden dat hij nog eens had kunnen winnen.

Deze keer stoomde Federer echter al van meet af aan zonder setverlies door. Er waren de verrassende uitschakeling van Andy Murray en de opgave van Novak Djokovic, maar de vraag is maar of zij iets hadden kunnen doen aan deze Zwitser. Hij werd zondag al de man die het meeste keer ooit de Wimbledon-finale gehaald heeft- maar liefst elf keer - en zou er nauwelijks anderhalf uur later ook de man worden die het toernooi het meest gewonnen heeft. Acht keer, alstublieft. Meer dan William Renshaw en Pete Sampras.

Geblesseerde Cilic barst in tranen uit

Nochtans bood Cilic in de finale aanvankelijk stevig weerwerk. Hij kreeg ook de eerste kans op een breakpunt, de Kroaat. Maar Federer verhinderde dat dat feestje doorging en reageerde door meteen door de opslag van servicekanon Cilic te gaan. Een dubbele fout van Cilic besliste de eerste set in het voordeel van de Zwitser: 6-3.

Vanaf het begin van set twee leek Cilic echter een vogel voor de kat. Federer ging meteen door de opslag van de Kroaat, die in tranen uitbarstte en om verzorging vroeg. De boomlange Cilic bleek met enorme blaren aan de onderkant van zijn voet te kampen en kwam nauwelijks nog in zijn spel. Federer kende geen genade: 6-1.

© REUTERS

De arme Cilic had inmiddels het publiek even op zijn hand gekregen en werd op applaus getrakteerd toen hij er nog wel in slaagde in de derde set 1-2 en 2-3 voor te komen, maar hij bleef onnodige fouten maken. Een forehand in het net van Cilic bracht Federer op 4-3, en de Zwitser maakte er meteen daarop meedogenloos 5-3 van. Ondanks een fan die “Komaan Federer, gun hem die break!” schreeuwde. Cilic knokte nog wel terug tot 5-4, maar op de eigen opslag klaarde de Zwitser de klus en verzekerde hij zich van een plaatsje in de geschiedenisboeken van Wimbledon.

Federer: “Was niet zeker of ik hier nog eens zou raken”

“Ik denk dat ik meer pauzes ga inlassen als ik steeds zo kan terugkomen”, grapte een glunderende Federer na zijn recordzege. “Het spijt me van de blessure van Cilic. Tennis kan soms wreed zijn, maar hij heeft gevochten als een held. Marin, je hebt een geweldig toernooi gespeeld. Ik hoop dat we in de toekomst nog betere partijen gaan kunnen spelen.”

“Dit is magisch, ik kan het nog steeds niet geloven”, zei Federer over zijn achtste eindzege op Wimbledon. “Ik was niet zeker of ik hier nog eens zou raken, maar ik ben wel blijven dromen en blijven geloven dat het mogelijk was. Volgend jaar hoop ik hier weer te staan om mijn titel te verdedigen.”