Trump benoemt speciaal adviseur voor Rusland-kwesties

Print
Trump benoemt speciaal adviseur voor Rusland-kwesties

Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Ty Cobb, een vroegere federaal procureur, benoemd als speciaal adviseur in het Witte Huis om zowel de juridische aspecten als het mediagebeuren rond de Russische inmengingsschandalen te behandelen.

Cobb, een vennoot van het advocatenkantoor Hogan Lovells in Washington, zal onder meer fungeren als tussenpersoon tussen het Witte Huis en het Amerikaanse congres.

Verschillende commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voeren momenteel een onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 en mogelijke connecties tussen de Trump-campagne en de Russische overheid. In mei stelde het ministerie van Justitie ook voormalig FBI-baas Robert Mueller aan als speciaal aanklager om een onafhankelijk onderzoek op te starten.

Moskou heeft altijd ontkend dat het zich heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen, en ook president Trump doet de verhalen over samenwerking met de Russen steevast af als een heksenjacht.

Voortaan zullen alle vragen over Russische inmenging en connecties, zowel van de media als van parlementaire onderzoekscommissies, langs Ty Cobb passeren.