Tim Wellens heeft slechte dag en komt als allerlaatste over de finish

Print
Tim Wellens heeft slechte dag en komt als allerlaatste over de finish

Foto: Photo News

Het is voorlopig niet de Tour de France van Tim Wellens: de Truienaar van Lotto-Soudal kwam in de veertiende etappe opnieuw een half uur na winnaar Matthews over de finish. Hij voelde zich slap (op een bepaald moment reed hij aan 20km/u) en wilde na die slechte dag niet reageren. Of deze offday met zijn zonneallergie te maken had, weten we dus niet maar de Limburger heeft wel veel last van de aanhoudende warmte. Er bestaat een oplossing, maar: “Tim wil optimaal presteren zonder attest”, zegt zijn coach Paul Van Den Bosch op Radio 1.

Tim Wellens kwam als allerlaatste over de streep in Rodez, als 176e, op 28:54 van de winnaar. Op een aankomst die hem nochtans moest liggen. De renner van Lotto Soudal moest al vroeg lossen in de koers en reageerde niet na afloop. "Tim voelt zich inderdaad niet goed. Maar echt ziek is hij niet, wel slap", verklaarde persverantwoordelijke Arne Houtekier. Wellens is nu 169e in de stand.  

Het was alweer een warme dag en daar ligt mogelijk de verklaring. “Hij krijgt uitslag als het te warm is”, zei zijn coach Paul Van Den Bosch eerder die dag op Radio 1. “Dat heeft Tim in deze Tour al vaak gehad. We hadden gehoopt dat met onder meer trainingen in Monaco zijn lichaam zich zou aanpassen, maar dat is niet gelukt. Er zijn factoren die een rol spelen waar Tim geen vat op heeft. In se is er een oplossing. Er zou gewerkt kunnen worden met een TUE (Therapeutic Use Exemption), een attest met cortisonebehandeling. Er zou een uitzondering gevraagd kunnen worden”, aldus Van Den Bosch.

Die oplossing ziet Wellens echter niet zitten. “Tim weet dat en Tim heeft zelf beslist om daar geen gebruik van te maken. Hij is een renner die voor een zuivere sport staat. Hij wil optimaal presteren zonder TUE. Hij kiest ervoor om liever geen gebruik te maken van zo’n uitzondering dan ermee te presteren in de Tour. Dat is een schitterende houding van Tim.”

Die principiële houding heeft wel zijn gevolgen. “De warmte heeft een grote impact op zijn conditie en belet hem om te presteren. We hopen natuurlijk dat het binnenkort eens regent. Dan kan er plots een andere Wellens staan, want de conditie is er. Hij haalt mooie waarden, maar die renderen niet. Het zou ook kunnen dat Tim zich vooral zal moeten toeleggen op de voorjaarswedstrijden, de Giro en het najaar. Daar is niets mis mee.”