Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani (40) overleden

Print
Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani (40) overleden

Foto: EPA

Maryam Mirzakhani, de eerste vrouw die een prestigieuze Fieldsmedaille heeft gekregen, is in de Verenigde Staten overleden. De 40-jarige wiskundige had borstkanker die was uitgezaaid naar haar beenderen.

De Iraanse wiskundige heeft vier jaar tegen kanker gestreden, schrijft de Tehran Times. Onlangs werd ze in het ziekenhuis opgenomen.

“Een licht is uitgegaan vandaag”, schrijft haar vriend, de Nasa-wetenschapper Firouz Naderi, op Instagram. “Mijn hart breekt, veel te vroeg gegaan.”

In 2014 werd Mirzakhani de eerste vrouw die een Fieldsmedaille kreeg in de 78-jarige geschiedenis ervan. Om de vier jaar worden ze uitgereikt aan twee tot vier wiskundigen. De Fieldsmedailles worden ook wel eens de Nobelprijs voor de wiskunde genoemd.

Mirzakhani groeide op in Teheran, studeerde daar in 1999 af en promoveerde in 2004 aan de universiteit van Harvard. Ze was sinds 2008 hoogleraar aan de universiteit van Stanford. Ze kreeg de onderscheiding voor haar bijdragen in de theorie van Riemann-oppervlakken. Dat zijn abstracte structuren in hoger-dimensionale ruimten; ze kunnen gezien worden als een vervormde versie van het complexe vlak.