Renée Eykens pakt goud in de 800m op EK atletiek voor beloften, Simon Debognies behaalt zilver

Print
Renée Eykens pakt goud in de 800m op EK atletiek voor beloften, Simon Debognies behaalt zilver

Foto: BELGA

Renée Eykens heeft op de 800m de gouden plak veroverd op het EK atletiek voor beloften in het Poolse Bydgoszcz. Ze liep 2:04.73. Twee jaar geleden werd ze al Europees kampioene bij de U20.

Na een fysiek en mentaal dipje en een trainerswissel in de winter geraakte Renée Eykens de laatste maanden beetje bij beetje terug in topvorm. Ze pakte haar wedstrijd tactisch goed aan, en liet het kopwerk aan de IJslandse topfavoriete Hinriksdottir. Eykens toonde opnieuw over een uitstekende laatste rechte lijn te beschikken en snelde ze naar de Europese beloftetitel. Haar voorsprong van 29 honderdsten op Hinriksdottir is in een tactische 800m al bij al nog ruim.

Eykens reageerde uitgelaten na haar gouden koers. “Ik ben zo blij! Hinriksdottir was vandaag sterker dan ik, maar ik was slimmer. Er stond redelijk veel wind, en dat was mijn geluk, want zij ging op kop lopen en verspeelde heel wat krachten. Het was een echte tactische wedstrijd, inclusief veel geduw en getrek. Ik ben zelf ook een paar keer op hielen gaan staan.”

Simon Debognies behaalt zilver

Simon Debognies heeft  de zilveren plak gepakt in de 5.000m. Hij eindigde in 14:14.71. Twee jaar geleden won Debognies op dezelfde afstand al zilver op het EK voor junioren.

Debognies pakte het in een tactische 5.000m goed aan. Hij was altijd in de voorste gelederen terug te vinden, maar liet het kopwerk aan anderen. In de laatste ronde had hij nog overschot, en zijn sprint bleek voldoende voor zilver. Het goud was voor de Italiaanse favoriet Crippa.

Hanne Maudens, die vrijdag nog ziek moest passen voor de tweede dag van de zevenkamp, plaatste zich vlot voor de finale van het verspringen. Haar 6m44 was de vierde prestatie van alle deelneemsters. Ook de jonge Belgian Tornados gingen met een tweede plaats in hun reeks en de zesde tijd, 3:08.59, vlot richting finale. In de 400 meter horden bij de vrouwen zijn er zondag zelfs twee Belgische finalistes. Nenah De Coninck was met 56.99 goed voor de derde tijd, Margo Van Puyvelde met 57.34 liet de zesde chrono optekenen.

Dylan Owusu kwam met 53.10 in de 400 meter horden niet in de buurt van de finale. Dat geldt ook voor Kato Van Den Brulle, die in het speerwerpen tevreden moest zijn met 48m74.