Aru laat zich verrassen, Froome pakt weer geel en herdoopt Team Sky tot "The A-Team"

Print

Achter winnaar Michael Matthews reed Chris Froome eerder verrassend Fabio Aru opnieuw uit het geel in de veertiende etappe. De 32-jarige Brit heeft in de stand 18 seconden voorsprong op Aru, die op de slotklim zich had laten verrassen. Romain Bardet (AG2R) is derde op 23 seconden.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

De Tour de France blijft vol verrassende plotwendingen zitten. Onderweg naar Rodez zatFabio Aru te diep in het peloton in de laatste kilometers en kon hij zich in de nerveuze finale niet meer naar voren wringen. Het verdict was pijnlijk: Aru kwam op 25 seconden binnen van Michael Matthews. Chris Froome zat wel vooraan op vinkenslag, hij verloor slechts één seconde op Matthews. Daardoor pakte de Brit de gele trui weer over. Ook Contador, Landa, Quintana en Bardet verloren tijd op Froome, die op de persconferentie achteraf flink in zijn nopjes was.

"Geen idee wat Aru overkwam in de finale, dat moet je aan hem vragen. Maar ik weet wel dat het dankzij mijn fantastische ploegmakkers is dat ik opnieuw in het geel sta. Ze hebben mij een hele etappe lang op de juiste plaats in het peloton gehouden. Vooraan, maar niet helemaal in de spits. Zodat ik geen meter in de wind kwam te zitten. Dat was héél belangrijk vandaag. In de nerveuze finale namen ze altijd op de juiste manier de bochten. Vooral Michal Kwiatkowski was fenomenaal. Hij heeft een grote inspanning gedaan. Het was ongelofelijk om in zijn wiel te zitten. De laatste honderden meters schreeuwde hij zo luid hij kon in mijn oortje 'Go, go, go! Er vallen gaten achter jou.' Dat gaf me enorm veel motivatie. Ik ben zo diep gegaan als ik kon", reageerde Froome die uitendelijk als zevende over de meet kwam.

En zo staat Froome na zijn kleine inzinking in Peyragudes opnieuw netjes in de gele trui. "In de rit naar Peyragudes had ik echt geen goede benen. Maar ik durf te zeggen dat ik de voorbije twee dagen - die héél zwaar waren - er opnieuw helemaal bovenop ben gekomen.Dat doet me veel plezier. Ritten als die van vandaag brengen de eendagscoureur in iedereen naar boven. Het is nog steeds erg nipt tussen alle toppers in het klassement, dus elke seconde is waardevol. "

Hoe komt het dat de verschillen tussen de top-vier zo klein zijn. "Het parcours.Amper drie bergritten met aankomsten bergop, weinig tijdritkilometers... ik wist op voorhand dat deze Tour de grootste uitdaging van mijn carrière zou worden. Dat blijkt nu ook."

 

Froome was fier op zijn ploeg en was kwistig met complimentjes. Op Twitter herdoopte hij Team Sky tot "the A-Team", naar de gelijknamige, populaire tv-serie uit de jaren 80. 

 

Zondag wacht de renners een rit van 189,5 kilometer tussen Laissac Sévérac l’Église en Le Puy en Velay. "We hopen het peloton morgen in een iets rustigere situatie te brengen, want de laatste dagen is het al telkens oorlog geweest.”Maandag staat de tweede rustdag op de agenda.

Aru was minder spraakzaam en leek alles even te moeten laten bezinken toen hij losreed op de rollen:

Nieuwe stand:

1. Chris Froome (GBr/SKY) de 2475,0km in 59u52:09 (gem. 41,34015km/u)

2. Fabio Aru (Ita/AST) op 0:19

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:23

4. Rigoberto Uran (Col/CDT) 0:29

5. Mikel Landa (Spa/SKY) 01:17

6. Daniel Martin (Ier/QST) 01:26

7. Simon Yates (GBr/ORS) 02:02

8. Nairo Quintana (Col/MOV) 02:22

9. Louis Meintjes (ZAf/UAD) 05:09

10. Alberto Contador (Spa/TFS) 05:37

Bekijk hier de volledige stand!