Politieke crisis Franstalig België: “Het is een Waals probleem, geen Brussels”

Print
Politieke crisis Franstalig België: “Het is een Waals probleem, geen Brussels”

Foto: BELGA

Brussel -

“Deze crisis is een Waals probleem, geen Brussels.” Dat zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zaterdag in een interview in Le Soir, dat ook opgepikt werd door De Standaard. “Wij hebben een contract tot eind 2019. Ik ben me ervan bewust dat Samusocial een negatieve schaduw op mijn partij werpt. Maar we hebben de nodige beslissingen genomen, de verantwoordelijken zijn uit de PS gezet.”

Vervoort is van mening dat er nu “twee Waalse hanen” aan zet zijn (cdH-voorzitter Benoît Lutgen en MR-voorzitter Olivier Chastel), die niet wakker liggen van de Brusselse belangen en gevoeligheden. De Vlaamse partijen worden tot zijn ongeloof niet betrokken in het hele verhaal. “Men zegt hen niets. Men doet het gewoon: we gaan de meerderheid veranderen, bedankt om u aan te passen, we leggen het later wel uit.”

Op het voorstel van Olivier Maingain (Défi) voor een brede Franse ­Gemeenschapsregering, met PS, MR, cdH en Défi, zegt Vervoort geen neen. Een oppositiekuur is volgens hem niet de beste manier om zijn partij er bovenop te helpen. Al vindt hij wel dat zijn partij zich moet excuseren “omdat sommige leden onaanvaardbare dingen hebben gedaan”.