H&M stelt nieuwe designersamenwerking voor, maar wie is de man achter Erdem?

De Zweedse modeketen H&M heeft bekendgemaakt dat de nieuwste designercollectie zal ontworpen worden door het Britse modehuis Erdem. Maar wie is de man achter het label dat in de garderobe hangt van onder meer Keira Knightley, Meghan Markle en Emma Watson? Een profielschets van de 40-jarige ontwerper Erdem Moralioglu.

vwh

Erdem werd in 1977 in het Canadese Montreal geboren als de zoon van een Turkse vader en een Britse moeder. In zijn jeugd woonde hij afwisselend in beide landen. Hij behaalde een bachelor in de mode aan de Ryerson University in Toronto en kon daarna zijn eerste stappen in de modewereld zetten als stagiair bij de befaamde ontwerpster Vivienne Westwood. In 2000 studeerde hij mode aan de Royal College of Art in Londen. Drie jaar later trok hij naar New York voor een job bij Diane Von Furstenberg. In 2005 hield hij het er voor bekeken en richtte hij zijn eigen modelabel op. Daarvoor verhuisde hij opnieuw naar Groot-Brittannië.

De ontwerper slaagde erin om zijn eigen stempel op het modelandschap te drukken en staat bekend om zijn vrouwelijke ontwerpen die kracht uitstralen. Werken met experimentele materialen en gedurfde prints, gecombineerd met gedetailleerd vakmanschap is zijn kenmerk en die aanpak heeft hem de voorbije jaren veel prijzen opgeleverd. Een belangrijke award in prijzenkast: de prijs voor ‘Beste ontwerper van damesmode’ die hij in 2014 kreeg van de British Fashion Council.

Meghan Markle is fan

Kleding van Erdem wordt wereldwijd aangeboden in luxewarenhuizen waaronder Barney’s in New York en Selfridges in Londen. Sinds 2015 heeft de ontwerper een flagshipstore in de chique Londense wijk Mayfair. Dat de zaken goed gaan, is ook veel sterren niet ontgaan. Toen ‘Suits’-actrice Meghan Markle eerder dit jaar naar een huwelijk ging met haar prins Harry, droeg ze een van zijn creaties. Naast Keira Knightley en Emma Watson mag hij ook de elegante Cate Blanchett, Marion Cotillard, Michelle Williams, Gwyneth Paltrow en Julianne Moore tot zijn clientèle rekenen.

© Photo News

Baz Luhrmann

Wat de Canadees-Britse designer met Turkse roots in petto heeft voor H&M valt nog even af te wachten, maar hij belooft alvast een herinterpretatie van zijn beroemde collecties. Meer nog: in aanloop naar de lancering zal filmmaker Baz Luhrmann (bekend van ‘The Great Gatsby’ en ‘Moulin Rouge’) het verhaal rond de nieuwste designersamenwerking vormgeven in zijn gekende, experimentele stijl. Beide heren kijken er alvast naar uit. “Het is geweldig om een heel nieuwe dimensie te geven aan mijn werk, compleet met een herencollectie die ik nooit eerder heb gemaakt. Het is ook een fantastische ervaring om met Baz te werken, een belangrijke verhalenvertellers in deze tijd”, klinkt het in een statement. Bekijk hieronder alvast de eerste teaser van de colab. Erdem voor H&M ligt vanaf donderdag 2 november wereldwijd in geselecteerde filialen van de keten.

Niet te missen