Fit & Gezond

Waarom je vandaag best op tijd naar huis gaat

Print
Waarom je vandaag best op tijd naar huis gaat

Foto: Shutterstock

's Avonds te lang en te laat werken is niet goed voor je sociaal leven maar ook niet voor je gezondheid. Een nieuwe studie toont aan dat 's avonds lang op kantoor blijven het risico op hartproblemen aanzienlijk verhoogt.

Wie meer dan 55 uur per week werkt, heeft 40% meer kans op hartritmestoornissen. De academische studie die deze cijfers heeft bekendgemaakt werd uitgevoerd door University College in Londen en onderzocht 85.494 mannen en vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Finland gedurende meer dan tien jaar. Na tien jaar kregen 12,4 testpersonen op 1000 te maken met hartritmestoornissen, maar bij die werknemers die meer dan 55 uur per week werkten, verhoogde dit aantal naar 17,6 op 1000. 

Hartritmestoornissen

Bij elke hartslag trekt het hart zich samen door een elektrische prikkel. Bij een hartritmestoornis is er iets mis met de vorming of geleiding van de prikkel waardoor het hart te snel, te traag of te onregelmatig klopt. Wie last heeft van hartritmestoornissen kan hartkloppingen hebben, zich opgejaagd voelen of duizelig worden. Het kan ook dat je er lichamelijk geen last van ondervindt en toch zijn deze hartritmestoornissen niet ongevaarlijk. Ze verhogen de kans op een hartaanval. 

Wie vaak laat en lang werkt, heeft ook meer last van overgewicht, hoge bloeddruk, rookt vaak meer en drinkt ook vaker een glas alcohol. Maar zelfs met deze factoren in het achterhoofd, kan er nog steeds een duidelijke link vastgesteld worden tussen lange dagen werken en hartritmestoornissen. 

"Er is zeker geen reden tot paniek", aldus Tim Chico, een cardioloog die in The Guardian reageert op de resultaten van de studie. "Voor een gezond persoon is het risico op hartritmestoornissen nog steeds vrij laag. De meeste mensen die lang en laat werken hebben vaak ook niet de luxe om het plots anders te gaan doen. Als je vaak laat werkt en ook zwaarlijvig bent of rookt of vaak alcohol drinkt, dan is het wel aangeraden om voorzichtiger met die laatste om te springen." 

 

Niet te missen