Terroristen verstopten wapens op terrein van Limburgse school

Print
Brussel / Houthalen-Helchteren -

De terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel heeft haar wapens en explosieven een tijdlang op een schooldomein in Meulenberg, een wijk in Houthalen-Helchteren, bewaard. De conciërge van het domein was familie van Mohamed Abrini en is ondertussen zelf in Syrië gesneuveld. Dat zou blijken uit een nota van de Staatsveiligheid, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen vrijdag berichten. Het schoolbestuur en burgemeester Alain Yzermans reageren voorzichtig.

Een handgetekende kaart die werd gevonden op een computer van Salah Abdeslam leidde speurders naar een garage op het domein van een basis- en kleuterschool in Meulenberg, een in Houthalen-Helchteren beruchte wijk voor veiligheidsproblemen en gevallen van radicalisering. Op zaterdag 11 juni 2016 voerde de politie er een huiszoeking uit, maar de speurders troffen er niets aan. Toch lichtten ze de Staatsveiligheid in.

Die stuurde op 28 juli 2016 een alarmerende nota: een conciërge van de sporthal naast de school bleek in de rangen van IS in Syrië gesneuveld te zijn. Die 43-jarige man was via zijn huwelijk gelinkt aan de familie van Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’ die levend ontsnapte na de aanslag van 22 maart 2016 in Zaventem.

Inbraaksporen

Al die elementen samen brachten de speurders tot de conclusie dat het schooldomein als wapenopslagplaats moet hebben gediend. De Brusselse speurders trokken op 10 augustus 2016 daarom opnieuw naar Houthalen, waar ze behalve de school ook de sporthal doorzochten. Dat leverde andermaal niets op, maar de veronderstelling dat de wapens er hebben gelegen, bleef overeind.

“Gezien de inbraaksporen die zijn aangetroffen, bestaat de mogelijkheid dat ze werden opgehaald en op een nieuwe plek opgeslagen, net voor de aanslagen in België”, stelt de nota van de Staatsveiligheid.

Reactie school

Directeur van de kleuter- en basisschool, Anita Follon, wil enkel bevestigen dat er een onderzoek is geweest op de terreinen van de school. “Het onderzoek is in handen van het gerecht en we hebben er alle vertrouwen in dat het gerecht zijn werk doet”, klinkt het.

Burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) zegt niet geïnformeerd te zijn door Staatsveiligheid. “Ik weet dat er in 2016 een onderzoek liep door de federale politie en dat dat negatief was”, aldus Yzermans. “Voor de rest ben ik niet geïnformeerd. Het is nu aan het gemeentebestuur om informatie te verkrijgen van Staatsveiligheid.”

Lees meer over de aanslagen in Brussel