© AP

350.000 mensen eisen dat ziekenhuis doodzieke Charlie in leven laat

De ouders van Charlie Gard, een doodzieke baby van elf maanden, hebben zondag een petitie met meer dan 350.000 handtekeningen overhandigd aan het Londense ziekenhuis waar de baby op Intensieve Zorgen ligt. Ze eisen toestemming om de baby naar de Verenigde Staten te brengen voor een experimentele behandeling.

Het Great Ormond Street ziekenhuis wil de terminaal zieke baby niet langer in leven houden. De artsen zeggen dat het kind er alleen nog meer door zou lijden. De ouders trokken tevergeefs naar de rechter tegen die beslissing. De uitspraak van de Britse rechter werd vervolgens bevestigd door het Europese hof voor de Rechten van de Mens.

De ouders krijgen steun uit de Verenigde Staten, waar zelfs president Donald Trump via Twitter zijn hulp aanbood, en van de paus. Een Vaticaans ziekenhuis meent zelfs bewijs te hebben dat een experimentele behandeling wel kan werken. Daarom vroeg het Londense ziekenhuis een nieuwe hoorzitting van het Hooggerechtshof op maandag.

Ouders weten dat hun zoontje morgen zal sterven, maar mogen hem niet mee naar huis nemen van de dokters

© Isopix

De ouders van Charlie Gard vochten een bitse gerechtelijke strijd uit met de dokters die de behandeling van hun zoon wilden stopzetten. Die rechtszaak verloren ze en morgen zullen de machines die Charlie in leven houden, stopgezet worden. Toch mogen zijn ouders Charlie niet mee naar huis nemen van de dokters.

De ouders van de tien maanden oude Charlie Gard zijn buiten zichzelf van verdriet. Eerst verloren ze de strijd om het leven van hun zoontje, nu mogen ze hem ook niet mee naar huis nemen om hem in alle rust te laten heengaan.

“We hebben onze kleine jongen elke dag beloofd dat we hem mee naar huis zouden nemen”, vertelt zijn mama Connie. Vader Chris treedt haar bij: “We willen hem thuis een badje geven, hem in de wieg leggen waarin hij nooit geslapen heeft, maar dat wordt ons ontnomen. We weten op welke dag onze zoon zal sterven maar we krijgen zelfs geen inspraak in hoe dat zal gebeuren.”

© ISOPIX

De ouders van Charlie waren ervan overtuigd dat hun zoontje met een experimentele behandeling in de Verenigde Staten nog geholpen zou kunnen worden, maar de dokters van het Britse ziekenhuis waar de jongen behandeld werd, zagen die behandeling enkel als een nodeloze verlenging van het lijden van het kind.

De juridische strijd kwam pas deze week ten einde. De dokters kregen gelijk, het zou niet in het belang van Charlie zijn om de behandeling verder te zetten. Het jongetje zou dus sterven. De ouders van Charlie beweren nu dat het ziekenhuis de dood van hun zoontje wil bespoedigen ondanks eerdere beloften dat ze alle tijd zouden krijgen om afscheid te nemen.

© ISOPIX

“We hebben gesproken over de palliatieve zorgen. Een van de opties was om Charlie naar huis te laten gaan om te sterven. Dat is onze laatste wens. We hebben onze kleine jongen elke dag beloofd dat we hem mee naar huis zouden nemen”, aldus mama Connie Yates.

Dat werd hen echter ontzegd. Charlie moet in het ziekenhuis blijven van zijn dokters. “We hebben hen gesmeekt om ons het weekend te geven”, vertelt mama Connie. “Vrienden en familie wilden langskomen en Charlie een laatste keer zien. Maar nu is daar zelfs geen tijd meer voor. De dokters zeiden dat ze het uitzetten van zijn beademing niet zouden bespoedigen maar dat doen ze nu wel.”

Ze boden zelfs aan om zelf te betalen voor een mobiel beademingstoestel zodat hun zoontje thuis zou kunnen overlijden. Maar de dokters vertelden hen dat Charlie in het ziekenhuis moet overlijden.

© ISOPIX

Charlie werd geboren met mitochondriale depletie, een aandoening die alle energie uit zijn organen en spieren zuigt. Daardoor zijn zijn longen zo zwak dat hij een beademingstoestel nodig heeft. Hij werd volstrekt gezond geboren, maar na acht weken doken de eerste symptomen op en ging de gezondheid van de jongen sterk bergaf.

Zijn ouders hebben alle mogelijke wegen verkend om Charlie te redden, maar het mocht niet baten. Morgen zal de beademing van de jongen stopgezet worden, wat zijn onvermijdelijke dood betekent.

Meer over Donald Trump