© REUTERS

© EPA

© EPA

© EPA

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Turkse oppositie eist gerechtigheid op massabetoging

Ter afsluiting van een meer dan 400 kilometer lange protestmars zijn tienduizenden betogers zondag in de Turkse metropool Istanbul bijeengekomen. De mensen zwaaiden met Turkse vlaggen en scandeerden “recht, rechtvaardigheid, gerechtigheid”.

fivr

CHP-voorzitter Kemal Kilicdaroglu, die de protestmars van Ankara naar Istanbul op 15 juni had opgestart, liep zondag nog enkele kilometers tot aan de manifestatie, waar hij zijn aanhangers zou toespreken.

Volgens media die kritisch staan tegenover de regering, namen aan de betoging in het stadsdeel Maltepe ruim honderdduizend mensen deel. De manifestatie vond onder scherpe veiligheidsmaatregelen plaats. CNN Türk meldde op gezag van de gouverneur van Istanbul dat 15.000 politieagenten waren ingezet.

Aanleiding voor de “Mars voor Gerechtigheid” was de veroordeling van CHP-parlementslid Enis Berberoglu tot 25 jaar cel wegens het onthullen van geheimen. De mars was tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatief-islamitische regering gericht. Volgens Kilicdaroglu heerst in Turkije een “klimaat van angst” sinds de noodtoestand werd afgekondigd na de couppoging.

Meer over Recep Tayyip Erdogan