REACTIES. Bakelants over gevaarlijke afdalingen en bizarre tactiek, pech én geluk voor Daniel Martin

De negende etappe zette de Tour volledig op zijn kop. Met Richie Porte verdween de belangrijkste uitdager van Chris Froome uit de wedstrijd. Froome zelf kende ook geen vlekkeloze dag na materiaalpech op de Mont du Chat, onmiddellijk gevolgd door een aanval van Fabio Aru. Bij Cannondale-Drapac waren er dan weer alleen lachende gezichten na de millimiterwinst van Rigoberto Uran tegen Warren Barguil (Sunweb).

svar

Andreas Klier (ploegleider Cannondale-Drapac): “Uran reed met kapotte fiets”

“Op het einde hadden we echt geluk, want Rigoberto (Uran, nvdr) had een probleem met zijn versnellingsapparaat. Het hing los en hij kon niet meer schakelen, maar we beslisten om er niks aan te doen. Hij ging als derde de bocht uit en vanaf daar begon hij te sprinten, zo hadden wij het ook gepland. Voor Barguil is het natuurlijk jammer dat hij denkt dat hij de etappe wint. Wij zijn natuurlijk tevreden, want het is lang geleden dat we een Touretappe hebben gewonnen. Onze jongens doen al de hele week goed mee. Uran staat nu zelfs vierde in het klassement, dus we zullen zien wat er daar nog gaat gebeuren!”

Jan Bakelants (AG2R): “Ah, heeft Uran gewonnen?”

“We waren al snel met een man of dertig weg. De ploeg zei dat ik er eigenlijk niet bij moest zijn vandaag, maar ik zag twee man vertrekken, dus ging ik maar mee. Laurens ten Dam reed een heel goed tempo op de Col de la Biche. Op de Colombier heb ik vervolgens mijn eigen tempo gereden, terwijl mijn teamgenoot Vuillermoz als een gek ging aanvallen. De samenwerking was eigenlijk niet zo super in die hele groep. Na de tussenspurt ben ik samen met Tony Gallopin weggereden. De finale kende ik eigenlijk niet goed, maar de afdaling van de Mont du Chat was eigenlijk echt niet erover. Als Porte daar niet valt, spreekt niemand erover. De twee andere grote afdalingen waren veel gevaarlijker. Barguil wint wel verdiend (wordt gecorrigeerd) ah, is het Uran die heeft gewonnen? Barguil heeft iedereen nochtans wel goed onder druk gezet. En dat ik plots niet meer reed met Gallopin? In de oortjes zei de ploeg tegen ons ‘niet meer meerijden’. Ik vroeg me al af of ze achter ons echt op kop aan het rijden waren met onze ploeg, blijkbaar was dat inderdaad zo. Maar dan reden ze wel niet snel, want ze kwamen niet dichter! (lacht)

Wilfried Peeters: “Daniel Martin is nog tweede keer gevallen”

In de afdaling van de Mont du Chat nam Richie Porte iets te veel risico, waardoor hij lelijk ten val kwam en tegen een rotswand knalde. Game over voor de Australische uitdager van Froome en hij nam in zijn val ook Daniel Martin mee. De Ier van Quick Step kon wel weer op de fiets stappen, tot opluchting van ploegleider Wilfried Peeters:

“Het was op televisie niet meteen duidelijk wat er juist aan de hand was en toen wij bij hem kwamen, stond hij net op en kon hij weer vertrekken met de fiets”, aldus Peeters. “Maar in de volgende bocht ging hij opnieuw onderuit, een probleem met de tubes. We mogen gelukkig zijn dat hij heelhuids de finish haalde. Hij verloor 1’14” maar het had veel erger kunnen zijn. Het is nu afwachten maar al bij al valt het mee. Ik heb ergere dingen gezien, zoals bij Thomas en Porte.”

Ondanks de val staat Martin zesde in de stand, op 1’44” van leider Froome. Het podium in Parijs is dus nog steeds mogelijk. “Dat kan ik niet ontkennen”, aldus Peeters. “Maar nu overheerst toch vooral het gevoel dat we een overwinning hebben laten liggen, in deze sprint had hij veel kans gehad... Maar goed, alles is mogelijk. Hopelijk recupereert hij goed maar de mannen die nu voor hem staan kan hij zeker aan.”

Achteraf postte het team ook een foto van de helm van Daniel Martin, die duidelijk gelukkig mag zijn dat hij nog heelhuids de meet haalde:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(later meer)