Iraakse premier claimt overwinning op IS in Mosul

De Iraakse premier Haider Al Abadi is zondag op bezoek in Mosoel om de soldaten te feliciteren met de overwinning op terreurgroep IS. Dat betekent dat Iraakse troepen na een maandenlange strijd officieel opnieuw de controle hebben over de stad. De volledige uitdrijving van IS uit de grootstad zou nog een kwestie van uren tot dagen zijn. De extremisten hadden de op een na grootste stad van Irak in handen sinds juni 2014.

De strijd om de bevrijding van Mosul werd in oktober vorig jaar gestart. Na de bevrijding van Oost-Mosul begonnen de militairen, met hulp van sjiitische milities en de internationale coalitie, met het gevecht om West-Mosul.

In dat laatste IS-restant leveren de Iraakse ordediensten nog steeds een harde strijd, al lijkt het nog slechts een kwestie van uren tot enkele dagen vooraleer IS ook in dat gedeelte volledig verslagen zal zijn.

Meer precies vinden de gevechten plaats in het noorden van de Oude Stad, waar IS nog altijd een klein gebied controleert dat in twee delen is gesplitst, zo meldt een lid van de ordediensten.

Daarnaast zijn agenten van de antiterreurpolitie en de federale politie nog altijd actief in het centrum van Mosul, waar eveneens nog enkele gebieden zich in handen van IS-strijders bevinden. “De politie strijdt nog met IS in de binnenstad die nog niet volledig onder controle is, hoewel dat eerder wel was aangekondigd”, zo zegt de medewerker van de ordediensten nog.

In handen sinds 2014

Volgens de Iraakse staatsomroep is intussen wel de Iraakse vlag gehesen aan de oever van de Tigris in de Oude Stad, die in het westen van Mosul ligt. Ook de Iraakse premier is er op bezoek om officieel de overwinning op IS te claimen.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners