© REUTERS

Wapenstilstand van kracht in zuidwesten van Syrië

In het zuidwesten van Syrië is zondag om 12.00 uur (11 uur Belgische tijd) de wapenstilstand ingegaan die Rusland en de Verenigde Staten hadden besproken.

Als de afspraken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin worden nageleefd, zullen de wapens zwijgen in de provincies Deraa en Quneitra en, volgens Russische bronnen, ook in Swaida, aan de grens met Jordanië.

Enkele uren voor het ingaan van het bestand was het al relatief rustig in de regio, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die vanuit Groot-Brittannië de oorlog in Syrië opvolgt. Het Syrische leger zou in de stad Daraa wel enkele vaten met explosieven op stellingen van rebellen hebben geworpen, maar er zijn geen meldingen van slachtoffers.

LEES OOK. Aparte meeting tussen Trump en Poetin duurde veel langer dan gepland: “Akkoord over wapenstilstand voor zuiden van Syrië”

De VS en Rusland hadden, met medewerking van Jordanië, afspraken gemaakt over het staakt-het-vuren in de regio. Het akkoord werd bekendgemaakt in de marge van de G20-top in de Duitse stad Hamburg.